Pora się rozgrzać!
Za oknami wydaje się być coraz więcej śniegu, a to oznacza, że czas na nasze coroczne zimowe rytuały. Jako pierwsze przychodzi nam do głowy usiąść w wygodnym fotelu i położyć stópki na termoforze. Nie obejdzie się też bez włączenia ulubionego filmu. Może będzie to kolejna część uroczej Bridget Jones?😉Kolejnym krokiem będzie wybranie rozgrzewającego napoju. Kawa? Herbata? Nam te opcje się już trochę znudziły, dlatego co powiecie na coś bardziej orzeźwiającego i zdrowego? Mamy coś, co rozgrzeje was tak samo, jak kapka whisky z lodem😏😜. Jest to rozgrzewający sok z pomarańczy i imbiru.
Imbir- superbohater w legendach
Imbir jest stosowany w medycynie naturalnej od wieków, a nawet tysiącleci. Korzeń imbiru ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzi stany zapalne dróg oddechowych. Nasze babcie i rodzice zawsze polecali nam korzeń imbiru na mroźne dni, ponieważ chcieli zadbać o odporność naszego organizmu. My dzisiaj chcemy pokazać Wam jak fajnie wkomponować go do soku.
Sok z pomarańczy – przepis
Czas przygotowania: 5 min
Ilość porcji: 2
Dzisiaj przygotujemy sok z produktów, które znajdziecie w prawie każdym sklepie. Mamy na myśli pomarańcze i imbir, często spotykane w naszych domach szczególnie zimą.
Do przygotowania naszego rozgrzewającego soku z pomarańczy potrzebować będziemy:
Składniki:
- 3 duże obrane pomarańcze
- około 5-6 małych marchewek (300g obranej marchewki)
- szczypta cynamonu
- 3 goździki albo szczypta zmielonych
- plaster imbiru ok 0,5 cm (taki jak na zdjęciach)
Przygotowanie
- Marchewkę dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, które zmieszczą się do wyciskarki.
- Pomarańcze podobnie jak marchew obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki jak na zdjęciach.
- Do wyciskarki wrzucamy obrane marchewki i pomarańcze, między wrzucaniem kolejnych kawałków podrzucamy kawałek imbiru.
- W moździerzu ucieramy goździki i dodajemy je wraz z cynamonem do wyciśniętego soku. Goździki możemy kupić zmielone i wsypać podobnie jak cynamon.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
Sok polecamy wypić do cynamonowego ciasta marchewkowego lub ciastek z dyni.
SMACZNEGO! 😄 My z pewnością weźmiemy dokładkę.
Jeśli szukacie pomysłów na szybkie wegańskie przepisy, zobaczcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Film jak zrobić nasz sok z pomarańczy i imbiru znajdziecie na naszym instagramie, serdecznie zapraszamy: instagram wegebunia. Polubcie nas też na facebooku :).