Faszerowane ziemniaki z cukinią- WegeBunia- wegańskie przepisy
faszerowany ziemniak

Faszerowane ziemniaki z cukinią

Podziel się przepisem z innymi
faszerowany ziemniak z cukinią

Polacy kochają ziemniaki

Wiadomo nie od dziś, że Polacy darzą ziemniaki ogromną miłością, jednak moja skala dla ich uwielbienia nie istnieje. Mogłabym je jeść codziennie, ale oczywiście nie tak samo, dlatego razem z Olkiem często z nimi eksperymentujemy.

Pieczone ziemniaki kojarzą się przeważnie z frytkami, ale my woleliśmy tym razem zrobić wersję extra😏😎. Faszerowane ziemniaki z cukinią, to nasz nowy pomysł. Tak naprawdę można się najeść nimi samymi, ale fajnie je podać jako dodatek do obiadu, na pewno przełamią nudę w kuchni.

Cukinia i czosnek

Dla nas to duet idealny. Szczególnie upodobaliśmy go sobie jako farsz na focaccię💗, ale jeśli chcecie ją zjeść w bardziej wyrazistej formie spróbujcie zrobić focaccię z kaparami. Cukinia ma delikatny smak, jest lekka i łagodna, czosnek natomiast dodaje trochę pikanterii. W połączeniu z przyprawami i szczypiorkiem faszerowane ziemniaki zyskują wspaniałe nadzienie!

Faszerowane ziemniaki z cukinią- przepis

Czas przygotowania: 1 h

Ilość porcji: ok. 10

Ten przepis jest dla każdego, nie może się nie udać. Ziemniaczki bardzo ładnie współpracują. Jest tu także więcej czekania, niż pracy, więc możecie oszczędzić czas i zająć innymi sprawami.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków*
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypiorek (10 g)
  • olej
  • sól i pieprz

*najlepiej wykorzystać 5 sporych ziemniaków

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać, wymieszać z olejem i solą, a następnie wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
  • Piec je 40 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, w funkcji termoobieg, na środkowym poziomie. Można, (ale nie trzeba) przewrócić ziemniaki w trakcie, żeby równo się przypiekły z każdej strony.
  • Upieczone ziemniaki wystudzić, przeciąć na pół i wydobyć środek łyżką tak, aby przy skórce została mała warstwa ziemniaka.
  • Dać wydobytego ziemniaka do miski, rozdrobnić go widelcem, dodać starkowaną cukinię, drobno pokrojony czosnek, szczypiorek, oliwę i przyprawy. Dobrze wymieszać.
  • Nadziewać ziemniaki farszem i piec kolejne 15 min.
  • Najlepiej podawać ziemniaki ze skwarkami z tofu i z kwaśną wegańską śmietaną.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na więcej ziemniaka, spróbujcie naszych ziemniaczanych kuleczek w pikantnym sosie pomarańczowym. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na nasz Instagram WegeBunia. Publikujemy tam nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

faszerowany ziemniak
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x