GIGA wegańskie kopytka z czosnkową pietruszką - WegeBunia
wegańskie kopytka ziemniaczane

GIGA wegańskie kopytka z czosnkową pietruszką

Podziel się przepisem z innymi
Print Friendly, PDF & Email
kopytka ziemniaczane

Łatwe wegańskie kopytka

Ostatnio naszła nas ochota na kopytka, ale ilość roboty jaka się z tym wiąże nas zniechęcała. Zawsze musimy szukać po szafkach miliona talerzy, żeby te wszystkie małe kopytka pomieścić. Czas w kuchni też się wydłuża, bo wychodzi przecież ileś partii, z których każdą trzeba dopilnować.

Postanowiliśmy więc ułatwić sobie życie i zrobić wegańskie kopytka w wersji GIGA. Wyszły bardzo smaczne, a ich forma robi wrażenie, więc nadają się nawet na bardziej uroczystą kolację. Skład mają raczej tradycyjny, nie licząc pieczonych ziemniaków, które jeśli macie mało czasu, możecie obrać i ugotować.

Oliwa smakowa

Wegańskie kopytka podsmażyliśmy i na wierzch każdego daliśmy łyżkę oliwy ze świeżą pietruszką, czosnkiem i przyprawami. Smaki się bardzo dobrze połączyły, bo składniki ucieraliśmy w moździerzu. Jeśli go nie macie, to nie martwcie się. Można spróbować ucierania np. mątewką lub drewnianą łyżką. Tak naprawdę możecie znaleźć coś w kuchni i spróbować tego użyć.

Taka oliwa wzbogacona o intensywne smaki będzie również pasować do zwykłych ugotowanych kopytek. Jeśli nie macie ochoty, wegańskie kopytka nie muszą być podsmażane przed podaniem. My jednak jesteśmy wielbicielami ich chrupiącej skórki i zarazem miękkiego środka.

kopytka wegańskie

GIGA wegańskie kopytka z czosnkową pietruszką- przepis:

Czas przygotowania: 50 min na pieczenie ziemniaków + ok. 1 h na resztę

Ilość: 6 kopytek

Składniki:

Kopytka

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Oliwa smakowa

  • 6 czubatych łyżek posiekanej świeżej pietruszki
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 18 ziarenek ziela angielskiego
  • grubo mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  • Na początku ustawiamy piekarnik na 200 stopni w funkcji termoobieg.
  • Następnie myjemy ziemniaki (nie obieramy ich) i wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Potem obtaczamy w dwóch łyżkach oleju i pieczemy 50 min.
  • W tym czasie możemy się zająć naszą oliwą smakową. Do moździerza* dajemy poszatkowaną świeżą pietruszkę, drobno pokrojone ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego, sól oraz grubo mielony pieprz (lub po prostu ziarna pieprzu).
  • Zalewamy wszystko oliwą z oliwek i ucieramy przez ok. 10 minut.
  • Gdy ziemniaki będą gotowe, rozcinamy skórkę i wyjmujemy je z mundurków. Następnie ugniatamy, dodajemy sól, oliwę, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną.
  • Ciasto ugniatamy kilka minut, rolujemy i kroimy na 6 dużych kopytek.
  • Wrzucamy je do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą oraz łyżką oleju. Czekamy ok. 10 minut do ich wypłynięcia, a następnie kolejne 5 minut.
  • Kopytka smażymy na złoto z dwóch stron oraz po bokach. Podajemy je z pietruszkowo- czosnkową oliwą.

Smacznego!

*Zamiast moździerza możemy użyć np. miski i drewnianej łyżki lub mątewki.

Jeśli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także naszych kopytek jogurtowych w różowym sosie.

Jeżeli szukacie szybkich przepisów, zobaczcie nasz nowy ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Odwiedźcie nas także na Facebooku oraz Instagramie, gdzie wstawiamy filmy z naszymi przepisami :D.

wegańskie kopytka ziemniaczane
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x