Kruche ciasto z jagodami i budyniem kokosowym- WegeBunia
ciasto z jagodami

Kruche ciasto z jagodami i budyniem kokosowym

Podziel się przepisem z innymi
kruche ciasto z jagodami

Jagody

Jak już opowiadałam Wam w przepisie na lodowy koktajl jagodowy, jagód mamy pod dostatkiem, bo latem mój tata zawsze przynosi je pełnymi wiadrami. W tym przepisie również wykorzystamy te w zamrożonej formie, bo te ze słoików już zjadłam😁. Postanowiliśmy więc zrobić kruche ciasto z jagodami. Mrożone owocki pasują do takich ciast idealnie.

To co najbardziej lubię w tych owocach to to, że są kwaśne, ja uwielbiam wszystko co kwaśne. Jako że ciasto to jednak deser, musieliśmy trochę cukru dodać, jak dla mnie niepotrzebnie😂. Zastanawialiśmy się, co będzie pasować do jagód. Bardzo szybko wpadliśmy na pomysł z budyniem. Jednak, żeby nie było nudno, zrobiliśmy budyń kokosowy, a nie tradycyjnie budyń waniliowy, jak w pączkach.

ciasto z jagodami

Kruche ciasto z jagodami- przepis:

Czas przygotowania: 1,5 h

Średnica blaszki to 24 cm.

Składniki:

  • 300 g mrożonych jagód

Ciasto:

  • 160 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka kokosowego

Budyń:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka kokosowego

*najlepiej sprawdzi się nasze domowe mleko kokosowe

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Na początku do miski wsypać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać.
  • Następnie dodać pokrojoną margarynę i dokładnie ucierać palcami.
  • Potem dodać łyżkę mleka kokosowego i uformować kulę.
  • 1/3 ciasta włożyć w woreczku do zamrażarki. Przygotować okrągłą formę do pieczenia, na spodzie wyłożoną papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykleić formę od środka, do góry na 2-3 cm.

Budyń:

  • Najpierw wymieszać pół szklanki mleka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Następnie resztę mleka zagotować, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając, wlewać zawartość szklanki.
  • Dodać cukier, wiórki kokosowe i mieszać do otrzymania konsystencji budyniu.
  • Gotowy budyń schłodzić.
  • Do formy z ciastem wlać budyń, rozsypać mrożone jagody i na wierzch starkować ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piec 50 minut w 175 stopniach w funkcji góra- dół.
  • Ciasto z jagodami podawać następnego dnia, schłodzone w lodówce.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na inne ciasto, spróbujcie naszego kawowego torciku. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również do śledzenia naszego profilu na instagramie, gdzie codziennie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

tort jagodowy
ciasto z jagodami
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
An.
An.
3 lat temu

Ciasto wygląda apetycznie, chciałabym zrobić, tylko mój Luby nie lubi kokosów – jak radziliby Państwo sprzygotować budyń waniliowy, żeby konsystencja się zgadzała? Jaka jest średnica formy?

An.
An.
3 lat temu
Reply to  WegeBunia

Dziękuję 🙂 a nie będzie za rzadki taki budyń?

Olek
Olek
3 lat temu
Reply to  An.

Warto ciasto dać do lodówki na jakis czas aby budyń stężał 😁

4
0
Would love your thoughts, please comment.x