Naleśniki wegańskie- ratunkowe
Każdy z nas ma takie dni, kiedy lodówka jest praktycznie pusta, a my niezmiennie głodni😇. Nikt nie myśli wtedy o tym, żeby pójść do sklepu i stać w kolejce, bo zwyczajnie chcemy zjeść tu i teraz. Myślimy więc jakie opcje nam zostają. Przeważnie pierwsze, co przychodzi nam na myśl, to naleśniki. I jest to dobry wybór, choć paru składników może zabraknąć. Naleśniki wegańskie przeważnie zawierają w sobie siemię lniane, banany albo płatki owsiane, jak na zamienniki jajka przystało. Jednak tych cudownych skarbów też możemy nie mieć. Co nam pozostaje? Mąka? Jest. Olej? Też się znajdzie. Mleko roślinne? Można zrobić na szybko, choć istnieje prawdopodobieństwo, że zostanie nam tylko woda. Tak, zwykła z kranu. I co? Jak dla nas wystarczy. W naszym przepisie na naleśniki wegańskie można zamienić mleko z wodą i też wyjdą, trochę inne, ale nadal smaczne!
Jedz, jak chcesz!
Takie naleśniki wegańskie można oczywiście podawać z różnym farszem. Wystarczy dodać trochę soli i zrobić je w wersji wytrawnej albo trochę cukru i ułożyć na nich słodki krem. My preferujemy tutaj pierwszą opcję, szczególnie gdy dodamy wodę zamiast mleka. Wtedy nasze naleśniki wegańskie smakują trochę jak cienkie ciasto do pierogów, co tylko jest na plus.
Przepis
Czas przygotowania: 30 min
Ilość: 6 naleśników
Wasze naleśniki wegańskie na pewno się udadzą, jeśli przeczytacie nasze wskazówki. Pamiętajcie jednak, że wielu ludziom pierwszy naleśnik nie wychodzi, bo np. dali za dużo oleju albo za słabo rozgrzali patelnię. Nie ma się co przejmować, tylko działać dalej.
PS: Nie mówię tu wcale o naleśnikach wegańskich, wszyscy ludzie mają często na początku problemy😂😜.
Składniki:
- 2 szklanki mleka roślinnego* lub wody
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyżki oleju + do smażenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, przy słodkich naleśnikach)
* przy słonych naleśnikach polecamy nasze mleko owsiane, a przy słodkich mleko kokosowe
Naleśniki wegańskie- przygotowanie:
- Mleko roślinne wlej do miski.
- Następnie stopniowo dodawaj mąki, ciągle mieszając.
- Dodaj olej i sól.
- Dokładnie połącz wszystkie składniki, aby nie było grudek. Możesz to zrobić łyżką lub mikserem ręcznym.
- W między czasie rozgrzej odrobinę oleju na patelni.
- Wlej jedną chochelkę ciasta i czekaj aż na naleśniku pojawią się bąbelki powietrza.
- Ostrożnie podważ naleśnika i przewróć na drugą stronę. Smaż go jeszcze chwilę, po czym ściągnij z patelni.
- W razie potrzeby dolewaj odrobinę oleju pomiędzy naleśnikami.
Smacznego!
Jeżeli szukacie pomysłów na szybkie wegańskie przepisy, zobaczcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Jeśli chcesz zrobić ten przepis razem z nami, zapraszamy na nasz instagram: Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku :).