Niekonwencjonalna pizza
Nie wiem w ogóle, czy można nazwać ją pizzą. Patrząc po składzie, nie jeden Włoch pewnie by się obraził, ale jakby spróbował, to już zupełnie inna sprawa. Bez sera, bez pieczarek, czy choćby nawet bez sosu pomidorowego ta niekonwencjonalna pizza może konkurować z tradycyjną. Mają zupełnie inny smak, ale dzisiaj na królową wybieramy naszą nowość, bo jest fit i nie boi się łamać schematów. Jest strzałem w dziesiątkę na każde przyjęcie!
Zaskakująca kompozycja smaków
Wszystko zaczęło się od szpinaku, który został nam przy robieniu tego soku. Chcieliśmy go jakoś wykorzystać, więc wpadliśmy na pomysł pizzy, bo mączne przepisy chodzą za nami od jakiegoś czasu. Dalej powstało pytanie, co do tego pasuje. I tutaj trzeba było już pojechać do sklepu, bo wymarzyliśmy sobie bakłażana. On z kolei współgra z kwaskowatymi smakami, więc idealnie nadała się żurawina, a orzeszki ziemne to był po prostu błysk w głowie.
Ryż a’la feta
Nie zdziwią się oczywiście Ci, którzy widzieli nasz ostatni post o ryżowym serku kanapkowym. Tam też za podstawę obraliśmy biały ryż i śmietanę wegańską. Wyszedł super, więc nie wahaliśmy się, żeby teraz pójść tym samym tropem. Uzyskaliśmy słony, kremowy smak, który pizza z bakłażanem przyjęła z otwartymi ramionami.
Pizza z bakłażanem- przepis:
Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji: 2 pizze
Składniki:
Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 200 ml zimnej wody
- 500 g mąki
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Pizza:
- 1 tofu naturalne
- 1 bakłażan
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 garści świeżego szpinaku
- garść żurawiny
- garść orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 czubata łyżeczka przyprawy grill pikantny
- oliwa
Feta:
- 250 ml śmietany wegańskiej*
- 100 g suchego ryżu
- sól
- 2 łyżki oliwy
*najlepiej zrobić domową śmietanę wegańską
Pizza z bakłażanem- przygotowanie:
Ciasto:
- Na samym początku robimy zaczyn. Mieszamy 50 ml ciepłej wody, szczyptę cukru i drożdże. Pozostawiamy 15 min pod ściereczką.
- Następnie dodajemy 1 łyżeczkę soli, mąkę i resztę wody. Ugniatamy ciasto, potem dodajemy oliwę i ponownie ugniatamy. Zostawiamy je pod ściereczką na 1 godzinę.
- Gdy już będzie gotowe, dzielimy je na dwie części i wałkujemy na dwa placki, po jednym na każdą blaszkę.
Feta:
- Ryż gotujemy do miękka i studzimy. Następnie dodajemy do niego śmietanę wegańską, oliwę oraz sporo soli. Wszystko dokładnie blendujemy przez kilka minut.
- Potem przekładamy serek do foremki lub pojemnika wyłożonego papierem kanapkowym i zostawiamy na około 2 h w zamrażalniku.
- Gdy je wyjmiemy, kroimy na małe sześcianiki.
Bakłażan i tofu:
- Bakłażana kroimy w grubsze plastry, każdy kawałek nacinamy nożem w szachownicę i posypujemy solą. Po kilkunastu minutach wycieramy bakłażana do sucha z puszczonego soku.
- Następnie tofu kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z oliwą i przyprawą do grilla.
Pizza:
- Ciasto smarujemy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi, potem układamy liście szpinaku, bakłażana, drobno pokrojony czosnek, tofu, kawałki fety, orzeszki ziemne i sypiemy papryką.
- Następnie pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni w funkcji termoobieg, na środkowym poziomie. Po wyjęciu posypujemy pizzę wcześciej namoczoną żurawiną.
Smacznego!
Jeśli macie ochotę na więcej mącznych dań, spróbujcie naszej focacci z kaparami. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie zamieszczamy filmy z naszymi wegańskimi przepisami. Polubcie nas też na facebooku ;).