Prosta sałatka z pieczonymi pieczarkami - WegeBunia
sałatka z cukinią, sosem vinaigrette i pestkami dyni

Prosta sałatka z pieczonymi pieczarkami

Podziel się przepisem z innymi
prosta sałatka z pieczonymi pieczarkami

Sałatka z sosem vinaigrette

Na blogu pojawiła się kilka dni temu pyszna i bardzo sycąca winogronowa sałatka makaronowa. Teraz macie do spróbowania kolejną propozycję, a jest nią sałatka z pieczonymi pieczarkami. Jest bardzo intensywna w smaku za sprawą sosu vinaigrette.

Znajdziecie tam także sałatę lodową, świeżą paprykę, prażone ziarna dyni oraz słonecznika i pieczoną cukinię. Sałatka świetnie pasuje do chrupkiej bułeczki, sprawdza się również jako dodatek do obiadu. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.

sałatka z pieczonymi pieczarkami

Sałatka z pieczonymi pieczarkami- przepis:

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 120 g sałaty lodowej
  • 1 mała czerwona papryka (170 g)
  • 200 g cukinii
  • 1 łyżeczka przyprawy do warzyw na grilla
  • 30 mini pieczarek
  • 40 g pestek dyni
  • 40 g słonecznika
  • 2 chrupkie bułeczki
  • olej

Sos Vinaigrette

  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  • Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni w funkcji termoobieg.
  • Na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy pieczarki, wymieszane z 1 łyżką oleju.
  • Do miseczki wsypujemy cukinię, pokrojoną na kawałki i mieszamy ją z przyprawą do warzyw i 1 łyżką oleju. Następnie wykładamy ją obok pieczarek na blaszce.
  • Pieczemy je ok. 15 minut.
  • W tym czasie szatkujemy sałatę lodową i przekładamy ją do miski, razem z pokrojoną papryką. Prażymy pestki dyni i słonecznika przez kilka minut na suchej patelni na małym ogniu i je również dokładamy do miski.
  • Na koniec robimy dressing. Mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy, musztardę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wlewamy go do miski z warzywami, a potem dodajemy upieczone pieczarki i cukinię. Mieszamy.
  • Gotową sałatkę podajemy z chrupiącymi bułeczkami.

Smacznego!

Jeśli ten przepis Wam się spodobał, zobaczcie także pomysł na pieczone pieczarki z tofu.

A jeżeli szukacie sposobów na krótkie stanie w kuchni, polecam również ebook ‘WegeBunia 15 minut’ z szybkimi wegańskimi przepisami.

Wpadnijcie też na Facebooka i Instagrama :D.

sałatka ze słonecznikiem, papryką i sałatą lodową
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x