Salsa do nachosów - WegeBunia - wegańskie przepisy
salsa do nachosów

Salsa do nachosów

Podziel się przepisem z innymi
salsa z awokado i selerem naciowym

Szybkie warzywne przekąski

Jeśli zastanawiacie się w jaki sposób przemycić świeże warzywa do Waszego codziennego jadłospisu, mamy dla Was super pomysł. Dzięki świetnie skomponowanym smakom, zdrowe jedzenie stanie się przyjemnością. Nie potrzebujecie do tego wiele czasu, bo wszystko robi się naprawdę szybko.

Zarówno w sałatce, jak i w salsie znajdziecie pełno witamin, ale tą drugą zdecydowanie łatwiej się je. Przygotowując salsę, kroimy wszystko na drobno, a później jeszcze delikatnie blendujemy, przez co wychodzi z tego bardziej sos z chrupiącymi dodatkami.

Salsa do nachosów?

Tak naprawdę możecie zjeść ją ze wszystkim, zdrowe chlebki, krojone warzywa czy krakersy też świetnie się nadadzą. Pamiętajcie także, że możecie traktować salsę jako dodatek na kanapki albo do obiadu. Jeśli jednak nie przeszkadza Wam trochę chrupiącej kukurydzy od czasu do czasu, to idealnym pomysłem będzie salsa do nachosów.

Olej z pestek dyni

Tłoczony na zimno olej dyniowy jest naszym nowym odkryciem i cudem w kuchni. Jest to pierwszy przepis, w którym go użyliśmy, ale obiecujemy, że będzie ich więcej. Zakochaliśmy się w nim na dobre. Ma intensywny smak i ciemny głęboki kolor, poza tym jest bardzo zdrowy. Teraz dużo częściej będzie się wymieniał ze znaną w naszej kuchni- oliwą z oliwek.

salsa z olejem z pestek dyni

Salsa do nachosów- przepis:

Czas przygotowania: 10 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego (70 g)
  • 1/2 dużej papryki (150 g)
  • 1 ogórek (150 g)
  • 1/2 małej cebuli (35 g)
  • 1 dojrzałe awokado (200 g)
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni*
  • 1 paczka nachosów
  • sól/ pieprz

*tłoczonego na zimno

Przygotowanie:

  • Na początku myjemy i kroimy drobno wszystkie warzywa, wrzucamy je razem do miski.
  • Następnie dodajemy sok z cytryny i olej z pestek dyni. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Potem przez chwilę delikatnie blendujemy, aby konsystencja była bardziej jednolita, ale by jednocześnie zostało coś do chrupania.
  • Gotową salsę podajemy z nachosami.

Smacznego!

Jeśli smakowała Wam nasza salsa do nachosów, spróbujcie także innego zdrowego przepisu, imbirowo- goździkowej kiszonej cukinii.

Jeśli nie lubicie długo stać w kuchni, sprawdźcie nasz nowy ebook ’WegeBunia 15 min’.

Odwiedźcie nas też na facebooku i instagramie, gdzie wstawiamy filmy z naszymi przepisami.

salsa do nachosów
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x