Wegańska ryba po japońsku - WegeBunia - wegańskie przepisy
wegańska ryba po japońsku

Wegańska ryba po japońsku

Podziel się przepisem z innymi
tofuryba po japońsku

Zawsze byłem fanem dań rybnych, dlatego jak przestałem jeść rybie mięso, to zacząłem szukać zamienników smakowych w wegańskiej kuchni. Bardzo ucieszyłem się jak rok temu zrobiłem swoją pierwszą tofurybę po grecku. Wyszła pyszna i przypominała smakiem oryginał aż podejrzanie dokładnie. Jeżeli chcecie przepis, to dajcie znać w komentarzu. Jednak po jakimś czasie uznałem, że tak trochę nudno. Dlatego postanowiłem przygotować odpowiednik ryby po japońsku. Wegańska ryba po japońsku to bardzo prosty przepis, który możecie wykonać w 30 min.  

Tofuryba po japońsku

Powiem szczerzę, że dużo bardziej pasuje mi wegański odpowiednik ryby w postaci tofu niż selera, dlatego również w tym przepisie wykorzystaliśmy tofu. Jeżeli wolicie jako zamiennik ryby użyć selera, to serdecznie zapraszam, nic nie stoi na przeszkodzie. Sprawdźcie jak smakuje wegańska ryba po japońsku.

tofuryba po japońsku

Wegańska ryba po japońsku – przepis

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 2-3

Składniki:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 1-2 płaty alg nori
  • 1 świeża papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 50 ml oleju
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • mąka do obtoczenia tofu
  • sól

Przygotowanie:

  • W jednej misce mieszamy mąkę oraz wodę tak, aby powstała zagęszczona masa jak na naleśniki. Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz sól.
  • Tofu kroimy na plastry około 0,5 cm, a algi w paski o szerokości jednego płata tofu i takiej długości aby owinąć tofu do okoła. Następnie owijamy algi dokoła tofu, zamaczamy w mące z wodą (ok. 1/2 szklanka mąki i 1/2 szklanka wody), a potem obtaczamy w mące z solą (około 2/3 szklanki maki). Jeżeli chcemy bardziej rybny smak możemy dodać do mąki z solą również przyprawę do ryb.
  • Tak przygotowaną Tofurybę wkładamy na patelnie i smażymy z dwóch stron.
  • Kiedy nasza ryba smaży się w garnku, mieszamy ze sobą: wodę, olej, ocet, koncentrat, przyprawę ze słodkiej papryki i pieprz.
  • Następnie kiedy wywar się zagotuje, wrzucamy do niego pokrojone w paski warzywa (papryka ogórek i cebula).
  • Grzejemy wszystko 10-15 min i odstawiamy
  • Kiedy Tofuryba się lekko zarumieni, odstawiamy ją do wystygnięcia.
  • Następnie do grubego naczynia wykładamy przygotowany farsz, kładziemy na to tofu i przykrywamy cienką warstwą farszu.
  • Wszystko dajemy przynajmniej na godzinę do lodówki i gotowe, nasza wegańska ryba po japońsku jest gotowa.

Smacznego!

Jeżeli szukacie przepisów świątecznych to serdecznie polecamy nasze kaszotto w sosie koperkowym z pieczarkami. Dla osób, które nie lubią stać długo w kuchni polecamy nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy Cię na naszego Instagrama gdzie wstawiamy przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

wegańska ryba po japońsku
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
2 lat temu
  • Hmm „W jednej misce mieszamy mąkę oraz wodę tak, aby powstała zagęszczona masa jak na naleśniki. Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz sól.” Ile mąki do pierwszej miski a ile do drugiej?
Dorota
Dorota
2 lat temu
Reply to  WegeBunia

Nie zrobiłam właśnie bo tego mi brakowało. Dziękuję! 🙂

Dags
Dags
2 lat temu

Ja poproszę przepis na tofu rybę po grecku 😊

Barbara
Barbara
2 lat temu

Jakie algi? Nori?

Krzysztof
Krzysztof
1 rok temu

Pytanie do wegetarian,jak wiadomo do funkcjonowania organizmu, mięśni, organów wewnętrznych, mózgu potrzebne jest białko. Produkty żywnościowe mają wartość biologiczną i aminokwasy. Czy jedząc te swoje zielska, wiecie że nie dostarczacie pełnej puli aminokwasów do organizmu? Nie mówiąc już o przyswajalności… Wasze umiłowanie wegetarianizmu bierze się z mody bezmyślnie wdrażanej w swoim życiu bez oparcia na wiedzy naukowej? Czy jesteście w stanie obalić moją wypowiedź, proszę o popartą wiedzą naukową wypowiedź.

Last edited 1 rok temu by Krzysztof
Justa
Justa
1 rok temu
Reply to  WegeBunia

Super odpowiedz . Nie rozumiem ludzi którzy czytają a potem komentują w ten sposób . Nie jest weganem a czyta przepisy wegańskie No śmiech na sali Niech każdy je to co mu odpowiada zgodnie z własnym sumieniem .👌

Zosia samosia
Zosia samosia
1 rok temu
Reply to  Krzysztof

Bzdira

12
0
Would love your thoughts, please comment.x