Zawsze byłem fanem dań rybnych, dlatego jak przestałem jeść rybie mięso, to zacząłem szukać zamienników smakowych w wegańskiej kuchni. Bardzo ucieszyłem się jak rok temu zrobiłem swoją pierwszą tofurybę po grecku. Wyszła pyszna i przypominała smakiem oryginał aż podejrzanie dokładnie. Jeżeli chcecie przepis, to dajcie znać w komentarzu. Jednak po jakimś czasie uznałem, że tak trochę nudno. Dlatego postanowiłem przygotować odpowiednik ryby po japońsku. Wegańska ryba po japońsku to bardzo prosty przepis, który możecie wykonać w 30 min.
Tofuryba po japońsku
Powiem szczerzę, że dużo bardziej pasuje mi wegański odpowiednik ryby w postaci tofu niż selera, dlatego również w tym przepisie wykorzystaliśmy tofu. Jeżeli wolicie jako zamiennik ryby użyć selera, to serdecznie zapraszam, nic nie stoi na przeszkodzie. Sprawdźcie jak smakuje wegańska ryba po japońsku.
Wegańska ryba po japońsku – przepis
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
- 200 g tofu naturalnego
- 1-2 płaty alg nori
- 1 świeża papryka
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 1 łyżka octu
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 50 ml oleju
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- mąka do obtoczenia tofu
- sól
Przygotowanie:
- W jednej misce mieszamy mąkę oraz wodę tak, aby powstała zagęszczona masa jak na naleśniki. Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz sól.
- Tofu kroimy na plastry około 0,5 cm, a algi w paski o szerokości jednego płata tofu i takiej długości aby owinąć tofu do okoła. Następnie owijamy algi dokoła tofu, zamaczamy w mące z wodą (ok. 1/2 szklanka mąki i 1/2 szklanka wody), a potem obtaczamy w mące z solą (około 2/3 szklanki maki). Jeżeli chcemy bardziej rybny smak możemy dodać do mąki z solą również przyprawę do ryb.
- Tak przygotowaną Tofurybę wkładamy na patelnie i smażymy z dwóch stron.
- Kiedy nasza ryba smaży się w garnku, mieszamy ze sobą: wodę, olej, ocet, koncentrat, przyprawę ze słodkiej papryki i pieprz.
- Następnie kiedy wywar się zagotuje, wrzucamy do niego pokrojone w paski warzywa (papryka ogórek i cebula).
- Grzejemy wszystko 10-15 min i odstawiamy
- Kiedy Tofuryba się lekko zarumieni, odstawiamy ją do wystygnięcia.
- Następnie do grubego naczynia wykładamy przygotowany farsz, kładziemy na to tofu i przykrywamy cienką warstwą farszu.
- Wszystko dajemy przynajmniej na godzinę do lodówki i gotowe, nasza wegańska ryba po japońsku jest gotowa.
Smacznego!
Jeżeli szukacie przepisów świątecznych to serdecznie polecamy nasze kaszotto w sosie koperkowym z pieczarkami. Dla osób, które nie lubią stać długo w kuchni polecamy nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy Cię na naszego Instagrama gdzie wstawiamy przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).
My na tą ilość tofu daliśmy około 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody do mokrej części panierki, a do suchej ok.2/3 szklanki mąki. Sól według uznania. Mam nadzieję, że przepis i tak wyszedł pomimo braku informacji😉.
Nie zrobiłam właśnie bo tego mi brakowało. Dziękuję! 🙂
Ja poproszę przepis na tofu rybę po grecku 😊
Dobrze, niedługo się pojawi😁
Jakie algi? Nori?
Tak😇 te same co do sushi😀
Pytanie do wegetarian,jak wiadomo do funkcjonowania organizmu, mięśni, organów wewnętrznych, mózgu potrzebne jest białko. Produkty żywnościowe mają wartość biologiczną i aminokwasy. Czy jedząc te swoje zielska, wiecie że nie dostarczacie pełnej puli aminokwasów do organizmu? Nie mówiąc już o przyswajalności… Wasze umiłowanie wegetarianizmu bierze się z mody bezmyślnie wdrażanej w swoim życiu bez oparcia na wiedzy naukowej? Czy jesteście w stanie obalić moją wypowiedź, proszę o popartą wiedzą naukową wypowiedź.
Dzień dobry, z takimi pytaniami lepiej się udać na blog dietetyczny. Tam na pewno ktoś Panu udzieli odpowiedzi. My tutaj dzielimy się wegańskimi przepisami, które można jeść, będąc na każdej diecie, chociażby w formie urozmaicenia. Nasze poglądy są naszymi poglądami, nikogo nie zmuszamy do rezygnacji z produktów odzwierzęcych. Aczkolwiek zachęcamy do wypróbowania takiego stylu życia, nam wyraźnie służy. Nie mamy zamiaru Pana do niczego przekonywać ani niczego Panu udowadniać, nie jest Pan pępkiem świata. Pozdrawiamy 🙂
Super odpowiedz . Nie rozumiem ludzi którzy czytają a potem komentują w ten sposób . Nie jest weganem a czyta przepisy wegańskie No śmiech na sali Niech każdy je to co mu odpowiada zgodnie z własnym sumieniem .👌
Dokładnie, a jeszcze potem mówią,że to weganie ich atakują..
Bzdira