Wegański 'serek' w panierce - WegeBunia - wegańskie przepisy
Wegański ser w panierce

Wegański ‘serek’ w panierce

Podziel się przepisem z innymi
wegański ser

Co zrobić z domowego ‘tofu’ z soczewicy?

Wiele osób zastanawia się i pisze do nas z pytaniem o sposoby na obróbkę ‘tofu’ z soczewicy. Jest one bazą o neutralnym smaku i trzeba je odpowiednio przyrządzić, żeby wyciągnąć z niego cały potencjał. Dzisiaj przychodzimy do Was z pierwszym przepisem.

Soczewicowe ‘tofu’ pod wpływem ciepła zaczyna trochę mięknąć, więc postawiliśmy na panierkę. Wybraliśmy przyprawy, które bardzo dobrze się ze sobą skomponowały i wyszedł nam pyszny smak. W ten sposób powstało coś, co najbardziej przypomina nam wegański ‘serek’ w panierce, aczkolwiek dużo mniej tłusty.

Z czym jeść wegański ‘serek’ w panierce?

Wersja podstawowa to dodatek świeżych pomidorków koktajlowych i pietruszki. Można też go potraktować jak część obiadu i zjeść w towarzystwie młodych ziemniaków i surówki z marchewki. Marchewkę wystarczy starkować i skropić cytryną, ale sprawdźcie również wersję zaawansowaną, czyli naszą surówkę z marchewki na odporność.

Tofu z soczewicy w panierce

Wegański ‘serek’ w panierce- przepis:

Czas przygotowania: 35 minut + czas robienia ‘tofu’ z soczewicy

Ilość porcji: 2

Składniki:

‘Tofu’ z soczewicy (przepis znajdziecie tutaj)

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 400 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml zimnej wody

Panierka

  • 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • grubo mielony pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • pomidorki koktajlowe, świeża pietruszka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

‘Tofu’ z soczewicy

  • Na początku płuczemy soczewicę na sitku pod bieżącą wodą.
  • Następnie przesypujemy ją do wysokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą. Potem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napęcznienia na 30 min.
  • Po tym czasie dokładnie blendujemy zawartość naczynia.
  • Przelewamy masę do garnka, dolewamy zimną wodę oraz sól. Podgrzewamy.
  • Mieszamy cały czas. Gdy masa już dobrze zgęstnieje, od razu przekładamy ją do płaskiego pojemnika wyłożonego ściereczką (u nas tetrowa) lub wysmarowanego cienką warstwą oleju.
  • Wygładzamy powierzchnię, możemy to zrobić lekko zwilżonymi palcami.
  • Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na min. 2 h (najlepiej na całą noc).
  • Gotowe ‘tofu’ wyjmujemy z pudełka (obracając jak babkę z piasku).

Panierka

  • 2 kawałki ‘tofu’ o wymiarach ok. 1 cm x 6 cm x 11 cm smarujemy olejem z każdej strony.
  • Następnie w miseczce mieszamy wszystkie składniki na panierkę, czyli mąkę kukurydzianą, suszoną cebulę, słodką paprykę, płatki drożdżowe, przyprawy do mięs i grilla, grubo mielony pieprz oraz sól.
  • Dokładnie obtaczamy tofu w tej mieszance i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w funkcji termoobieg.
  • Wegański ‘serek’ w panierce podajemy z pomidorkami koktajlowymi i świeżą pietruszką. Możemy też przygotować je do obiadu, razem z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżej marchewki.

Smacznego!

Jeśli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także naszych chrupiących paluszków cytrynowo- rybnych.

Jeżeli chcecie stać krótko w kuchni, zobaczcie nasz nowy ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy również na naszego Facebooka i Instagrama.

Wegański ser w panierce
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x