Wegańskie cebularze z powidłami śliwkowymi - WegeBunia
wegańskie cebularze

Wegańskie cebularze z powidłami śliwkowymi

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie cebularze z powidłami śliwkowymi

Kto jest fanem cebuli?

Ostatnio naszła nas ochota na cebularze. Ja jestem wielką fanką cebuli, dodaje ją wszędzie, super podkreśla smak😅😂. Olkowi też smakuje, chociaż zawsze przy robieniu przepisów upiera się, żeby dawać jej mniej. Ostatecznie i tak dajemy jej sporo😇. W tym przepisie sami możecie ocenić, ile jej użyć. Pamiętajcie, że na patelni zawsze jej objętość się zmniejszy😉.

Wegańskie przepisy świąteczne

Nie wiem, czy też Wam to przyszło do głowy, ale ten przepis świetnie się sprawdzi na święta. Szczególnie na te bożonarodzeniowe. Nasze wegańskie cebularze są robione na drożdżach, więc są bardzo syte. Zachęcamy do wypróbowania tych przysmaków już w grudniu😁.

wegański cebularz

Powidła śliwkowe

Jak pierwszy raz robiliśmy wegańskie cebularze, to wpadłam na pomysł, aby dodać do nich suszone śliwki. To był taki ekperyment. Wydawało mi się, że będą pasować i nie pomyliłam się 😎😏. Świetnie to wszystko razem współgrało. Ostatnio zamieniliśmy suszone śliwki na powidła śliwkowe, ale obie opcje są smaczne.

wegańskie cebularze

Wegańskie cebularze z powidłami śliwkowymi- przepis:

Czas przygotowania: 1,5 h

Ilość: 12

Składniki:

  • 6 dużych cebul
  • 15 g drożdży
  • 400 ml lekko ciepłego mleka owsianego*
  • 600 g mąki
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oliwy + do smażenia
  • 1,5 łyżki maku
  • sól/ pieprz
  • powidła śliwkowe**

*mleko owsiane np z tego przepisu

**ewentualnie garść suszonych śliwek, pokrojonych i dodanych przed pieczeniem

Przygotowanie:

  • Na początku wkładamy drożdże do miski, dodajemy do nich cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.
  • Następnie dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto kilka minut. Potem dolewamy oliwy i znowu wyrabiamy. Odstawiamy pod przykryciem na 1h.
  • Podczas gdy nasze ciasto rośnie, możemy zająć się cebulką. Obieramy, myjemy i kroimy cebulę w piórka. Dusimy ją z oliwą na patelni na średnim lub małym ogniu.
  • Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy mak, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • Ustawiamy piekarnik na 250 stopni, termoobieg.
  • Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, formujemy z nich dość grube placki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego kawałka kładziemy cebulkę.
  • Pieczemy do zrumienienia ok. 10 min na najniższym poziomie piekarnika.
  • Wegańskie cebularze podajemy z powidłami śliwkowymi.

Smacznego!

Jeśli przepis Wam się spodobał, to spróbujcie także innego drożdżowego przysmaku- focacci z kaparami, a jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, sprawdźcie nasz nowy ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy także na nasz instagram, gdzie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

wegański cebularz z powidłami śliwkowymi

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2 lat temu

Przepyszny cebularz👍. Dziękuję 😊

2
0
Would love your thoughts, please comment.x