Mrożone mango i mleczko kokosowe
Do tego przepisu użyłam mrożonego mango, ale oczywiście możecie wybrać świeże dojrzałe mango. Pamiętajcie tylko, żeby potem dobrze schłodzić napój. Przy blendowaniu świeżego mango, mogą Wam się zebrać włókna przy ostrzu, zabierzcie je, aby uzyskać bardziej klarowną konsystencję.
Moja wersja różni się trochę od tradycyjnej, zamiast jogurtu, dodałam mleczko kokosowe i wodę kokosową. Według mnie takie wegańskie mango lassi jest wystarczająco kwaskowate, nie dodawałabym nic więcej. Jednak jeśli czegoś Wam brakuje, dodajcie troszeczkę soku z cytryny lub limonki.
Pyszny zimny napój
Mango w takiej formie jest bardzo pyszne, dodatek syropu klonowego i kardamonu bardzo tutaj pasuje. Nie ma przy tym dużo roboty, wystarczy tak naprawdę zblendować składniki, dlatego nie musicie mieć za dużo motywacji😂. Napój zrobi się sam.
Wegańskie mango lassi- przepis:
Czas przygotowania: 5 min
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 200 g mrożonego mango
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 szczypty kardamonu
Przygotowanie:
- Na początku otwieramy schłodzoną puszkę mleczka kokosowego. Jeśli już coś stężało, to musimy wymieszać całą zawartość puszki, aby połączyć ze sobą mleczko i wodę kokosową.
- Następnie wlewamy 1/2 puszki do wysokiego naczynia.
- Potem dodajemy mrożone mango, syrop klonowy i kardamon.
- Blendujemy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Pijemy od razu, zimne.
Smacznego!
Jeżeli ten napój Wam się spodobał, spróbujcie także koktajl truskawka grejpfrut cytryna, jest pycha!
Po więcej szybkich przepisów, odsyłam Was do ebooka 'WegeBunia 15 min’ z szybkimi wegańskimi przepisami.
Wpadnijcie też na Facebooka i Instagrama, gdzie znajdziecie filmy z przepisami :).