Wegańskie naleśniki z nutellą, kremem kokosowym i truskawkami
wegańskie naleśniki na dzień matki

Wegańskie naleśniki z nutellą i kremem kokosowym

Podziel się przepisem z innymi
naleśniki z wegańską nutellą

Dzień Matki

Na pomysł tych naleśników wpadliśmy, gdy zastanawialiśmy się, co dać naszym mamom z okazji ich święta. Biżuteria może okazać się nietrafiona, a bukiet kwiatów to trochę pójście na łatwiznę😂. Wybraliśmy więc pewniaka, czyli smaczne jedzonko, przecież każdy lubi dobrze zjeść😜. Te z mam, które uwielbiają słodkości, będą szczególnie zachwycone❤️. Nie dość, że dostaną od Was pyszne wegańskie naleśniki z nutellą, to jeszcze ucieszą się, że jest to prezent, który przygotowaliście samodzielnie, od serca!

Wegański krem kokosowy

Znudziło nam się płacić za mleczko kokosowe, dlatego chcieliśmy zrobić jakąś alternatywę, bardziej wydajną. Użyliśmy wiórków kokosowych, domowego mleka kokosowego i małej ilości oleju kokosowego, który starczy na długo.. Wyszedł nam pyszny, śnieżnobiały krem i jesteśmy z niego dumni! Do delikatnego smaku kokosa idealnie pasują świeże, soczyste truskawki, dlatego je również dodaliśmy. Coś czujemy, że już Wam zrobiliśmy smaka😉😋.

Domowa wegańska nutella

Przepis na wegańską nutellę opublikowaliśmy już jakiś czas temu. Ciekawe ilu ludzi zdążyło się już w nim zakochać🥰. Wegańskie naleśniki z nutellą, to chyba najsmaczniejsze połączenie, jakie ludzkość mogła wymyślić. Gwarantujemy Wam, że nie będzie czego dojadać. Nasze rozważania na temat wyboru najlepszych orzechów laskowych do przygotowania nutelli, możecie przeczytać w naszym wpisie o czekoladowych tartaletkach.

wegańskie naleśniki z nutellą i truskawkami

Wegańskie naleśniki z nutellą, kremem kokosowym i truskawkami- przepis:

Naleśników z tego przepisu wyjdzie więcej niż potrzeba, ale pierwsze przeważnie nikomu nie wychodzą, więc powinno być akurat🤣. Ewentualnie resztę można zjeść tylko z nutellą i truskawkami😋.

Czas przygotowania: ok. 45 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • garść świeżych truskawek
  • listek mięty (opcjonalnie, do dekoracji)

wegańska nutella

  • 1 szklanka orzechów laskowych (150 g) (zwykłych lub już uprażonych)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u nas 64 %)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego*

krem kokosowy

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml mleka kokosowego**
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego*

naleśniki wegańskie

  • 2 szklanki mleka sojowego (500 ml)
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżki oleju + do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru

*oleju kokosowego rafinowanego bezzapachowego

**nasze domowe mleko kokosowe znajdziecie tutaj

Przygotowanie:

nutella

  • Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych na średnim ogniu na suchej patelni (chyba, że kupiliśmy już uprażone). Gdy ich skórka zacznie odchodzić i będzie widać, że się trochę podprażyły, ściągamy patelnię z ognia i dajemy orzechy do ostygnięcia.
  • Następnie do małego garnka wlewamy mleko sojowe, podgrzewamy i dodajemy kostki czekolady. Mieszamy, żeby czekolada się nie przypaliła. Kolejno wsypujemy cukier oraz kakao, ponownie mieszamy. Gdy składniki się rozpuszczą, ściągamy garnek z ognia i dajemy do ostygnięcia.
  • Orzechy laskowe pozbawiamy brązowej skórki i rozdrabniamy na mączkę, przy pomocy blendera lub moździerza. Krem i orzechy przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy także olej kokosowy i blendujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki.

krem kokosowy

  • Do garnka wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy również wiórki kokosowe oraz cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i czekamy aż wiórki wchłoną płyn. Następnie schładzamy, dodajemy olej kokosowy i blendujemy na gładki krem. Wstawiamy do lodówki.

naleśniki

  • Do miski wlewamy mleko sojowe, powoli wsypujemy mąkę, ciągle mieszając. Następnie wsypujemy sól i olej, dokładnie łączymy składniki np. mikserem ręcznym.
  • Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju i wlewamy ciasto na naleśniki. Gdy na naleśniku pojawią się bąbelki, delikatnie go podważamy i przewracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze chwilę i ściągamy z patelni.
  • W razie potrzeby dolewamy olej pomiędzy partiami.

  • Na każdy naleśnik rozkładamy porcję kremu i układamy pokrojone truskawki. Zawijamy i podajemy polany domową nutellą, posypany prażonymi orzeszkami laskowymi, truskawkami i dekorujemy listkiem mięty.

Smacznego!

Jeśli przepis Wam się spodobał, spróbujcie także owocowego puddingu chia, a jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, sprawdźcie nasz ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Zajrzyjcie również na nasz instagram, gdzie publikujemy filmy z naszymi wegańskimi przepisami i polubcie nas na facebooku :).

wegańskie naleśniki z kremem kokosowym i truskawkami
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
1 rok temu

Czy mleko sojowe mogę zamienić na inne roślinne? Np. Owsiane czy Kokosowe?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x