Wegańskie rogaliki z kremem pistacjowym - WegeBunia
rogaliki z pistacjami

Wegańskie rogaliki z kremem pistacjowym

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie rogaliki z budyniem i pistacjami

Greckie pistacje z Aeginy

Będąc niedawno w Grecji, odwiedziliśmy malowniczą wyspę Aeginę, która słynie z gajów pistacjowych. Oczywiście nie mogliśmy się powstrzymać przed kupieniem czegoś na spróbowanie. Oprócz paczki prażonych pistacji, zamarzył nam się jeszcze krem pistacjowy, z którym wcześniej nie mieliśmy jeszcze okazji bezpośrednio się spotkać.

Gdy wróciliśmy do Polski i wypakowaliśmy bagaże, od razu chcieliśmy spróbować kremu. Jednak pojawił się problem, bo jak tu go zjeść, żeby go zwyczajnie nie zmarnować. I tu pojawił się pomysł na wegańskie rogaliki z kremem pistacjowym. Teraz z czystym sumieniem możemy powiedzieć, że udało nam się wykorzystać jego potencjał :D.

Wegańskie rogaliki drożdżowe

Słodkie rogaliki najczęściej spotyka się z nadzieniem w środku, ale my mieliśmy pistacjowy krem. Poza tym jesteśmy buntownikami, którym nie chciałoby się babrać z wypełnianiem każdego rogalika osobno😂, więc ułatwiliśmy sobie sprawę. Jednak, żeby trochę urozmaicić smaki, zrobiliśmy budyń waniliowy, taki jak w przepisie na pączki. Podaliśmy go z malinami, pasują do pistacji genialnie😍.

wegańskie rogaliki z kremem pistacjowym

Wegańskie rogaliki z kremem pistacjowym- przepis:

Czas przygotowania: ok. 1,5 h

Ilość: ok. 36 rogalików

Składniki:

  • 1 słoiczek kremu pistacjowego
  • 1 opakowanie prażonych, solonych pistacji
  • maliny do podania (opcjonalnie)

Rogaliki

  • 1 szklanka mleka roślinnego (200 ml) + do smarowania rogalików
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 25 g świeżych drożdży

Budyń waniliowy

  • 4 szklanki mleka sojowego (1 litr)
  • 2 opakowania cukru waniliowego (30 g)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od zrobienia zaczynu. W misce rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1 szklanką ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego). Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut.
  • Po tym czasie dodajemy do miski pozostałe składniki, czyli olej i sól oraz resztę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
  • W trakcie czekania możemy się zająć budyniem. Wlewamy 3 szklanki mleka roślinnego do garnka, razem z cukrem. Podgrzewamy.
  • Pozostałą 1 szklankę roślinnego mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Gdy cukier się już rozpuści, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy zawartość szklanki do garnka, cały czas mieszając. Mieszamy aż budyń zgęstnieje (cierpliwości😉).
  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, w funkcji góra- dół.
  • Gotowe ciasto na rogaliki dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na około 2-3 mm. Następnie kroimy na dość wąskie trójkąty i zwijamy od podstawy po wierzchołek. Instrukcję przygotowania rogalików w formie filmu znajdziecie na naszym Instagramie.
  • Pozawijane, małe rogaliki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Potem smarujemy każdy z nich mlekiem roślinnym. Pieczemy do zrumienienia ok. 11 minut.
  • Gotowe rogaliki smarujemy masłem pistacjowym i obsypujemy drobno pokrojonymi prażonymi pistacjami. Podajemy w towarzystwie budyniu waniliowego i malin.

Smacznego!

Jeżeli przepis Wam się spodobał, spróbujcie również naszych innych z kategorii desery.

Jeśli szukacie sposobu na krótkie stanie w kuchni, zobaczcie nasz ebook ‘WegeBunia 15 minut’.

Odwiedźcie nas także na Instagramie i Facebooku :).

wegańskie rogaliki drożdżowe
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x