Wegańskie śledzie paprykowo- pomidorowe - WegeBunia
śledzie wegańskie w occie balsamicznym

Wegańskie śledzie paprykowo- pomidorowe

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie śledzie paprykowo- pomidorowe

Śledzie z bakłażana

W e-booku świątecznym możecie znaleźć pierwszy przepis na roślinne śledzie. Są one bardziej podstawową wersją, ponieważ zawierają mniej składników. Różnią się też smakiem i kolorem, za sprawą czerwonej cebuli i octu winnego. Są pyszne, więc najlepiej spróbować obu wersji :).

Druga propozycja, to właśnie dzisiejsze wegańskie śledzie paprykowo- pomidorowe. Są one zamoczone w aromatycznym sosiku, który pokrywa je z każdej strony, nadając wyrazistego smaku. Zawierają w sobie m.in. ocet balsamiczny i gorczycę. Nadają się świetnie jako dodatek na kanapkę. Zawsze warto mieć słoiczek pod ręką.

wegańskie śledzie
wegańskie śledzie paprykowo- pomidorowe

Wegańskie śledzie paprykowo- pomidorowe- przepis:

Czas przygotowania: ok. 1 h + czekanie w lodówce

Ilość: 1 duży słoik

Składniki:

  • 1 duży bakłażan (500 g)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 czubata łyżeczka soli morskiej (u mnie sól gruboziarnista)

  • 1 duża cebula biała
  • 1 średni pomidor (150 g) + wrzątek
  • 1/2 dużej papryki (125 g)
  • 1/2 dużego ząbku czosnku
  • 1 duży arkusz nori
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 400 ml wody
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  • Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji termoobieg.
  • Następnie obieramy i myjemy bakłażana. Kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm. Powierzchnię każdego z nich nacinamy wielokrotnie pod kątem, aby uzyskać fakturę kojarzącą się z rybą. Robimy tak z dwóch stron każdego plastra (zdjęcie na samym dole).
  • Potem kroimy każdy plaster na pionowe kawałki, mające ok. 3 cm szerokości. Przekładamy je do miski, polewamy olejem, posypujemy solą i dokładnie mieszamy (nacieramy).
  • Kawałki bakłażana układamy w odstępach na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je ok. 15 min.
  • W tym czasie zagotowujemy wodę w czajniku. Robimy cztery nacięcia po bokach pomidora, aby później skórka łatwiej odeszła. Umieszczamy go w wysokim naczyniu i zalewamy wrzątkiem. Czekamy chwilę, a potem odcedzamy i obieramy pomidora.
  • Do garnka wrzucamy pokrojonego pomidora i paprykę. Zalewamy je 400 ml wody i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wszystko dokładnie blendujemy.
  • Teraz kroimy cebulę w piórka. Wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelni. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i przyprawy takie, jak ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, pieprz, gorczyca, słodka papryka, pieprz cayenne oraz cukier.
  • Smażymy aż cebula się zeszkli, a następnie zalewamy to wodą, zblendowaną z pomidorem i papryką. Gotujemy wszystko ok. 10 min, aby smaki się połączyły.
  • Wyciągamy blaszkę z piekarnika. Jeśli jakieś części bakłażana będą spalone, to je odcinamy.
  • Schłodzonego bakłażana przekładamy do pojemnika z pokrywką i zalewamy również lekko schłodzonym wywarem z patelni. Dodajemy pokruszone nori i ocet balsamiczny.
  • Wstrząsamy pojemnikiem. Jeśli jakaś część bakłażana będzie wystawać, zanurzamy ją lub dodajemy trochę wody.
  • Nasze wegańskie śledzie odstawiamy na noc do lodówki, rano będą gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Jeśli ten przepis Wam się spodobał, spróbujcie również rybnej przekąski z awokado.

A jeżeli szukacie pomysłów na szybkie przepisy, idealny dla Was będzie ebook ‘WegeBunia 15 min’.

Wpadnijcie także na Facebooka i Instagrama :D.

roślinne śledzie na wielkanoc
wegańskie śledzie z bakłażana
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Alicja
Alicja
1 rok temu

do zrobienia

Awake
Awake
1 rok temu

A gdzie te śledzie?

3
0
Would love your thoughts, please comment.x