Wiosna w tym roku jest zdecydowanie za bardzo nieśmiała, dlatego postanowiliśmy ją trochę zachęcić. Mając nadzieje, że nie pozwoli już zimie o sobie przypomnieć przygotowaliśmy przepis na wegańskie spring rollsy. Fani kuchni chińskiej, którzy nas czytają z pewnością wiedzą o czym mówimy. To proste danie składające się ze świeżych warzyw i dodatków jest bardzo popularne w krajach azjatyckich jak i na świecie.
Spring rollsy to bardzo wiosenne danie, jest lekkie, smaczne i pełne smaku. Idealnie sprawdzi się na cieplejsze dni, kiedy chcemy zjeść coś lżejszego na przekąskę. Każdy gryz spring rollsa jest z pewnością soczysty pełen smaku i świeżości chrupiących warzyw a z dodatkiem sojowo sezamowego sosu rozpływa się w ustach.
Wegańskie spring rollsy – przepis
Aby robienie rollsów przeszło sprawnie warto wcześniej pokroić i przygotować wszystkie składniki. Pamiętajcie nie przejmować się wyglądem zawiniętego spring rollsa. Starajcie się poprostu zawinąć składniki jak najciaśniej.
Czas przygotowania: 20 min
Ilośc porcji: 8
Składniki
SPRING ROLLS
- 120 g tofu
- 150 g awokado hass
- 60 g marchewki
- 60 g papryki
- 100 g ogórka
- 40 g cebuli
- 8 placków papieru ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
SOS
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta sezamu
Przygotowanie
- Na początku musimy pokroić wszystkie warzywa na cienkie 2 milimetrowe paski, następnie awokado i tofu kroimy na nieco większe paski.
- Pokrojone w paski tofu wrzucamy na patelnie i podsmażamy z kilku stron, na koniec smażenia dodajemy łyżkę sosu sojowego i mieszamy tofu na patelni.
- Podczas gdy tofu się podsmaża możemy zająć się przygotowaniem sosu, jedyne co musimy zrobić to dokładnie wymieszać wypisane składniki w miseczce.
- Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, papier ryżowy moczymy pod zimną wodą tak aby stał się bardziej plastyczny. Kładziemy go na blacie lub papieże do pieczenia i pionowo wykładamy na niego wszystkie składniki, poza sosem.
- Wegańskiego spring rollsa zawijamy w podobny sposób co krokieta, zaczynając od naciągnięcia górnej i dolnej części na składniki. Następnie zwijamy składniki w rulonik i odkładamy na papier do pieczenia.
- Pamiętajcie aby spring rollsy się nie dotykały, ponieważ mogą się posklejać i porozrywać, Spring rollsy podajemy maczamy w sosie i zajadamy.
Smacznego
Jeżeli macie ochote na więcej chińskiej kuchni spróbujcie przepisu na chińskie pierożki dim sum. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie pokazujemy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).