Wegańskie spring rollsy z awokado i tofu -WegeBunia-wegańskie przepisy
wegańskie spring rollsy

Wegańskie spring rollsy z awokado i tofu

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie spring rollsy

Wiosna w tym roku jest zdecydowanie za bardzo nieśmiała, dlatego postanowiliśmy ją trochę zachęcić. Mając nadzieje, że nie pozwoli już zimie o sobie przypomnieć przygotowaliśmy przepis na wegańskie spring rollsy. Fani kuchni chińskiej, którzy nas czytają z pewnością wiedzą o czym mówimy. To proste danie składające się ze świeżych warzyw i dodatków jest bardzo popularne w krajach azjatyckich jak i na świecie.

Spring rollsy to bardzo wiosenne danie, jest lekkie, smaczne i pełne smaku. Idealnie sprawdzi się na cieplejsze dni, kiedy chcemy zjeść coś lżejszego na przekąskę. Każdy gryz spring rollsa jest z pewnością soczysty pełen smaku i świeżości chrupiących warzyw a z dodatkiem sojowo sezamowego sosu rozpływa się w ustach.

Wegańskie spring rollsy – przepis

Aby robienie rollsów przeszło sprawnie warto wcześniej pokroić i przygotować wszystkie składniki. Pamiętajcie nie przejmować się wyglądem zawiniętego spring rollsa. Starajcie się poprostu zawinąć składniki jak najciaśniej.

Czas przygotowania: 20 min

Ilośc porcji: 8

Składniki

SPRING ROLLS

  • 120 g tofu
  • 150 g awokado hass
  • 60 g marchewki
  • 60 g papryki
  • 100 g ogórka
  • 40 g cebuli
  • 8 placków papieru ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

SOS

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta sezamu

Przygotowanie

  • Na początku musimy pokroić wszystkie warzywa na cienkie 2 milimetrowe paski, następnie awokado i tofu kroimy na nieco większe paski.
  • Pokrojone w paski tofu wrzucamy na patelnie i podsmażamy z kilku stron, na koniec smażenia dodajemy łyżkę sosu sojowego i mieszamy tofu na patelni.
  • Podczas gdy tofu się podsmaża możemy zająć się przygotowaniem sosu, jedyne co musimy zrobić to dokładnie wymieszać wypisane składniki w miseczce.
  • Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, papier ryżowy moczymy pod zimną wodą tak aby stał się bardziej plastyczny. Kładziemy go na blacie lub papieże do pieczenia i pionowo wykładamy na niego wszystkie składniki, poza sosem.
  • Wegańskiego spring rollsa zawijamy w podobny sposób co krokieta, zaczynając od naciągnięcia górnej i dolnej części na składniki. Następnie zwijamy składniki w rulonik i odkładamy na papier do pieczenia.
  • Pamiętajcie aby spring rollsy się nie dotykały, ponieważ mogą się posklejać i porozrywać, Spring rollsy podajemy maczamy w sosie i zajadamy.

Smacznego

Jeżeli macie ochote na więcej chińskiej kuchni spróbujcie przepisu na chińskie pierożki dim sum. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie pokazujemy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

wegańskie spring rollsy
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x