Wegańska karkówka z boczniaków- WegeBunia- wegańskie przepisy
wegańska karkówka z boczniaków wegański grill

Wegańska karkówka z boczniaków

Podziel się przepisem z innymi
boczniaki z grilla

Boczniaki

Może nie każdy z Was jadł te grzyby, ale zdecydowanie każdy powinien ich spróbować. Świetnie imitują mięso, mają bardzo fajną konsystencję i bardzo się cieszę, że popularnością powoli doganiają pieczarki. To jest nasz pierwszy przepis z użyciem boczniaków, ale według mnie wystarczy, żeby je pokochać.

Szczerze mówiąc smakowały właśnie tak, jak pamiętam karkówkę. Były oczywiście dobrze wysmażone i przyprawione do tego chrupiące i pełne smaku, no cuudo. Nasza wegańska karkówka rozpoczęła pierwszy grill 2021 roku. Był on bardzo udany, pyszny. Tak to ja mogę żyć😎😎😎.

A Wy, ilu używacie przypraw?

Myślę, że zbiór naszych 'mięsnych’ przepisów będzie się rozrastać. Gdy w sklepach jest tyle przypraw, to z łatwością można dobrać odpowiednie. Smak mięsa to właśnie połączenie dobrze skomponowanej mieszanki suszonych warzyw i ziół oraz dodatek tłuszczu, przynajmniej dla mnie. Oczywiście wegańska karkówka nie jest tu wyjątkiem, sos sojowy zapewnił jej smak umami i wszystko świetnie zagrało.

Myślę, że generalnie marynowanie różnych produktów, to genialny pomysł. My uwielbiamy to robić. Jeśli chcecie wypróbować nasz inny przepis z marynatą, polecamy naszego marynowanego kalafiora. Z dodatkiem pieczonych ziemniaków i świeżego, orzeźwiającego ogórka smakuje on wyśmienicie😋.

wegański grill

Wegańska karkówka- przepis:

Czas przygotowania: 24 h marynowania

Tak się złożyło, że zaczęliśmy obtaczać boczniaki w przyprawach w południe wcześniejszego dnia, a potem również w południe zrobiliśmy grilla, także wyszło 24 h marynowania, ale myślę, że cała noc również da radę.

Składniki:

  • 1 opakowanie boczniaków
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i 1 wędzonej
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżki przyprawy grill pikantny
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

  • Boczniaki myjemy, a następnie mieszamy w misce z olejem i przyprawami.
  • Potem wkładamy je do lodówki na 24 h, możemy zakryć miskę folią spożywczą, żeby nie wszedł w nie jakiś zapach z lodówki.
  • Następnego dnia smażymy boczniaki na grillu z obu stron. My lubimy dobrze wysmażone i chrupiące z wierzchu.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na inny przepis z grzybami, spróbujcie naszych faszerowanych pieczarek z tofu. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy Was również na naszego instagrama, gdzie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku :).

wegańska karkówka z boczniaków
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ada
Ada
3 lat temu

Z całym szacunkiem, ale albo karkówka albo boczniaki. Nie ma czegoś takiego jak „karkówka z boczniaków” . „Boczniaki z grilla o smaku karkówki” , ok. Już nie popadajmy w przesadę.

Bolek
Bolek
3 lat temu

Boże!! Nic bardziej żałosnego dawno nie widziałem! KARK…ówka! Z grzybów!!
Po prostu przestań się oszukiwać i zjedz kawał soczystego mięsa, a nie karton w jajku nazywasz schabowym, grzyby karkówką, a awokado nutellą!!
To są konkretne nazwy potraw i tyle!

Bolek
Bolek
3 lat temu
Reply to  WegeBunia

No spoko, tylko po co nazywać grzyba częścią mięsa…. Nie można „boczniak jak karkówka” żeby odrazu było wiadomo. Napewno jest dobre, ale ostatniemi czasy, całe to nazewnictwo staje na głowie…
To tak samo jak nazywalbys pasztet – mięsnym hummusem, plaster słoniny – mięsnym tofu…

Oliwia
Oliwia
3 lat temu
Reply to  Bolek

Ale schabowy z piersi kurczaka już jest w porządku 😅 Jakby nazwą dania ktoś chciał Cię ograbić z własności. Więcej luzu, wszystkim będzie żyło się lepiej 🙂

7
0
Would love your thoughts, please comment.x