Tagliatelle z bazylią, ciecierzycą i suszonymi pomidorami - vegan
wegańskie tagliatelle z bazylią

Tagliatelle z bazylią, ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Podziel się przepisem z innymi

Ostatnio szukaliśmy nowego przepisu na szybki obiad, bo wszystkie przepisy z ebooka 'WegeBunia 15 min’ często wykorzystujemy. Nie mieliśmy za dużo w lodówce, więc stworzyliśmy coś prostego, czym mogliśmy się najeść. Wiadomo, że w takich przypadkach, najlepiej wchodzi makaron. Użyliśmy jednego z naszych ulubionych, czyli tagliatelle.

Bazylii mieliśmy jedną doniczkę, więc zrobiliśmy coś bardziej a’la bazyliowy sosik niż gęste pesto. Do tego chrupiąca ciecierzyca w przyprawach i suszone pomidory do smaku. Jak widać nie trzeba dużo, a można smacznie zjeść.

Odwiedzacie WegeBunię na Instagramie?

Tak jak przeważnie, wstawiliśmy nasz obiad na relację, jednak bez żadnych proporcji, bo gotowanie działo się szybko i na oko. To był nasz błąd, bo zgłosili się chętni na tagliatelle z bazylią. Postanowiliśmy więc odtworzyć przepis i wstawić post na bloga. Mamy nadzieję, że skorzystacie!

wegański makaron z ciecierzycą

Tagliatelle z bazylią, ciecierzycą i suszonymi pomidorami- przepis:

Czas przygotowania: 15 min

Ilość porcji: 2

Składniki:

sosik bazyliowy

  • 1 doniczka bazylii (listki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml mleka roślinnego o neutralnym smaku (np sojowego)
  • sól/pieprz

chrupiąca ciecierzyca

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g, po odcedzeniu 240 g)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól/pieprz
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • olej
  • makaron tagliatelle
  • ok. 10 suszonych pomidorów

Przygotowanie:

  • Na początku rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy odcedzoną ciecierzycę. Ostrożnie, bo będzie trochę strzelać. Czekamy aż skórka się podsmaży, bo chcemy, aby ciecierzyca stała się chrupiąca.
  • W tym czasie wstawiamy osoloną wodę w garnku na makaron.
  • Po kilku minutach do ciecierzycy dodajemy przyprawy, czyli słodką paprykę, oregano, czosnek, sól i pieprz, mieszamy. W razie potrzeby dolewamy trochę oleju.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu.
  • Teraz zajmujemy się naszym bazyliowym sosikiem. W wysokim naczyniu blendujemy listki bazylii z oliwą, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, mlekiem roślinnym, solą i pieprzem.
  • Ugotowany makaron wykładamy na talerz, polewamy sosikiem bazyliowym.
  • Do ciecierzycy dodajemy octu balsamicznego, mieszamy i ściągamy z palnika.
  • Tagliatelle obsypujemy chrupiącą ciecierzycą i pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Smacznego!

Jeśli ten przepis Wam się spodobał, spróbujcie także makaronu tagliatelle z kurkami.

Po szybkie przepisy, zajrzyjcie do naszego nowego ebooka ’WegeBunia 15 min’.

Odwiedźcie nas również na instagramie, gdzie wstawiamy filmy z naszymi przepisami i pamiętajcie, żeby dać like na facebooku, będzie nam bardzo miło :D.

tagliatelle z bazylią i suszonymi pomidorami
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x