Imbirowo- goździkowa kiszona cukinia- WegeBunia- wegańskie przepisy
imbirowo- goździkowa kiszona cukinia

Imbirowo- goździkowa kiszona cukinia

Podziel się przepisem z innymi
kiszona cukinia

Cukinia- warta eksperymentów

Pierwszy raz zrobiłam tą cukinię przypadkiem. Uczyłam się wtedy, jak robić kiszonki. A że oboje z Olkiem lubimy sobie poeksperymentować, to powstało to cudo. Robiłam ją z myślą o dodatkach na grilla urodzinowego mojej siostry. Przeważnie jeśli ktoś pogryza jakieś kiszonki na grillu, to są to ogórki, ale tu oczywiście potrzeba było czegoś wyjątkowego. A kiszona cukinia jednak brzmi inaczej niż zwykły ogóras😅.

Choć robiąc kiszonki zwykle używam kopru, tutaj postawiłam na natkę pietruszki. Czosnek pozostał, bo go uwielbiam. Zarówno w normalnej, jak również kiszonej formie. On zawsze dodaje charakteru i pikantnego smaku moim kuchennym wymysłom. Postanowiłam, że przyprawy, oprócz tych podstawowych, jak pieprz i ziele angielskie, bez wątpienia muszą być oryginalne. Tak więc postawiłam na goździki i imbir. Kojarzą mi się one jakoś tak niepolsko😂. Okazało się oczywiście, że był to dobry wybór. Kiszona cukinia wyszła super.

 czosnek, imbir, goździki

Zdrowie w kiszonkach

Prawdopodobnie jest tu też grono osób nieprzychylnych kiszonkom, więc pewnie mogłam napisać ten akapit wcześniej, ale niech już zostanie tu😉. Może zacznę od tego, że kiszonki są naturalnym probiotykiem, ponieważ zawierają kwas mlekowy. Są także źródłem błonnika, który pobudza nasze jelita do działania oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Trzecia ważna rzecz, to fakt, że kiszona cukinia, tak jak i inne kiszonki, zawiera witaminy z grupy B. Dzięki temu łatwiej nam jest trawić białka, tłuszcze i węglowodany. Co więcej wspomaga nas to w walce o wygładzoną skórę, mocne włosy i paznokcie. Nie zapominajmy także o tym, że kiszonki zwiększają przyswajalność żelaza. Dzięki temu pomagają nam uchronić się przed anemią.

słoik, imbir, czosnek, goździki

Kiszona cukinia- przepis

Czas przygotowania: 15 min + 5 dni kiszenia (minimum)

Ilość porcji: 4

Składniki:

Nasz słoik ma pojemność 400 ml.

  • 1 cukinia (170 g)
  • 3 łodyżki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 x 2 cm korzeń imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 2 ziarenka jałowca
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 15 małych ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek kolendry
  • 1/2 łyżki soli
  • ok. 100 ml gorącej wody
  • przefiltrowana woda do zalania

Przygotowanie:

  • Przygotować czysty słoik.
  • Wrzucić do niego pokrojoną w 1 cm plastry cukinię, pokrojone na pół ząbki czosnku, przekrojoną na mniejsze części natkę pietruszki, obrany i przekrojony imbir oraz wszystkie przyprawy.
  • Następnie zalać to gorącą wodą, zamknąć słoik i potrząsać chwilę, aby sól się rozpuściła.
  • Otworzyć słoik, zalać cały zimną wodą, zamknąć i chwilę potrząsać.
  • Odstawić słoik w chłodne miejsce np. do piwnicy albo garażu.
  • Kiszonka będzie gotowa za 5 dni, ale można poczekać na nią dłużej, będzie miała wtedy bardziej intensywny smak.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na więcej kiszonych smaków, koniecznie zobaczcie nasz przepis na pikantny serek z kiszonych pestek dyni. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

A jeżeli chcecie obejrzeć przepis na kiszoną cukinię w formie filmu, wpadnijcie na Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku :).

imbirowo- goździkowa kiszona cukinia
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x