O TAK! Zielone koktajle, to coś czego niewątpliwie większość z nas boi się spróbować. Jednak część, która miała okazje wypić dobrze skomponowany zielony napój, na pewno poprosiła o dokładkę. Nasz sok ze szpinaku jest nieco kwaśny, tak więc z otwartymi ramionami zapraszamy wszystkich smakoszy kwaśnego jedzenia. Dlaczego jednak powinniśmy zdecydować się na wypicie zielonego soku ze szpinaku poza jego walorami smakowymi?
Zielone antidotum
Ciekawostką jest, że szpinak wcale nie ma tak dużo żelaza, jak kiedyś mówiono. Wynikało to z błędnie postawionych przecinków w zapisie dziesiętnym. Myślano przez to, że jest go więcej niż w rzeczywistości, niemniej jednak wciąż możemy traktować go jako bogate źródło tego składnika.
Nie zmienia to jednak faktu, że szpinak jest bardzo wartościowym warzywem i powinniśmy go jeść częściej. Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.
Dzięki dużej zawartości magnezu wpływa on korzystnie na układ nerwowy naszego organizmu oraz redukuje poczucie stresu. Szpinak jest również polecany osobom, zmagającym się z nadciśnieniem lub anemią. Jeśli już się trochę więcej nauczyliśmy, czas przejść do naszego przepisu!
Sok ze szpinaku- przepis
Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 2
Przygotowanie soku ze szpinaku nie zajmie Wam wiele czasu. Zdążycie zrobić go podczas zabieganego poranka. Kiedy będziecie szukać dawki energii, wychodząc do pracy czy szkoły.
Składniki:
- 4 jabłka
- 120 g świeżego szpinaku
- 1/2 cytryny
Sok ze szpinaku – przygotowanie:
- Świeży szpinak myjemy pod zimną wodą i odkładamy na deskę.
- Jabłka kroimy na małe kawałki, tak aby zmieściły się do wyciskarki.
- Oba składniki wrzucamy na zmianę do wyciskarki tak, aby ułatwić jej wyciskanie soku ze szpinaku.
- Podczas gdy wyciskarka wyciska z naszych składników sok, my wyciskamy do oddzielnego pojemniczka cytrynę i dolewamy ją do pojemnika z sokiem ze szpinaku i jabłek.
- Na koniec wszystko mieszamy i nalewamy do szklanki.
Smacznego!😋
A jeżeli macie ochotę na więcej szpinaku, zachęcamy do zrobienia naszego makaronu z awokado i szpinakiem. Sprawdźcie również nasze pomysły na szybkie wegańskie przepisy w ebooku ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego profilu na instagramie, na którym robimy sok ze szpinaku: Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku :).
Pycha 🌸
🥰