Ostatnio szukaliśmy nowego przepisu na szybki obiad, bo wszystkie przepisy z ebooka 'WegeBunia 15 min’ często wykorzystujemy. Nie mieliśmy za dużo w lodówce, więc stworzyliśmy coś prostego, czym mogliśmy się najeść. Wiadomo, że w takich przypadkach, najlepiej wchodzi makaron. Użyliśmy jednego z naszych ulubionych, czyli tagliatelle.
Bazylii mieliśmy jedną doniczkę, więc zrobiliśmy coś bardziej a’la bazyliowy sosik niż gęste pesto. Do tego chrupiąca ciecierzyca w przyprawach i suszone pomidory do smaku. Jak widać nie trzeba dużo, a można smacznie zjeść.
Odwiedzacie WegeBunię na Instagramie?
Tak jak przeważnie, wstawiliśmy nasz obiad na relację, jednak bez żadnych proporcji, bo gotowanie działo się szybko i na oko. To był nasz błąd, bo zgłosili się chętni na tagliatelle z bazylią. Postanowiliśmy więc odtworzyć przepis i wstawić post na bloga. Mamy nadzieję, że skorzystacie!
Tagliatelle z bazylią, ciecierzycą i suszonymi pomidorami- przepis:
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
sosik bazyliowy
- 1 doniczka bazylii (listki)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml mleka roślinnego o neutralnym smaku (np sojowego)
- sól/pieprz
chrupiąca ciecierzyca
- 1 puszka ciecierzycy (400 g, po odcedzeniu 240 g)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- sól/pieprz
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- olej
- makaron tagliatelle
- ok. 10 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
- Na początku rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy odcedzoną ciecierzycę. Ostrożnie, bo będzie trochę strzelać. Czekamy aż skórka się podsmaży, bo chcemy, aby ciecierzyca stała się chrupiąca.
- W tym czasie wstawiamy osoloną wodę w garnku na makaron.
- Po kilku minutach do ciecierzycy dodajemy przyprawy, czyli słodką paprykę, oregano, czosnek, sól i pieprz, mieszamy. W razie potrzeby dolewamy trochę oleju.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu.
- Teraz zajmujemy się naszym bazyliowym sosikiem. W wysokim naczyniu blendujemy listki bazylii z oliwą, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, mlekiem roślinnym, solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron wykładamy na talerz, polewamy sosikiem bazyliowym.
- Do ciecierzycy dodajemy octu balsamicznego, mieszamy i ściągamy z palnika.
- Tagliatelle obsypujemy chrupiącą ciecierzycą i pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Smacznego!
Jeśli ten przepis Wam się spodobał, spróbujcie także makaronu tagliatelle z kurkami.
Po szybkie przepisy, zajrzyjcie do naszego nowego ebooka ’WegeBunia 15 min’.
Odwiedźcie nas również na instagramie, gdzie wstawiamy filmy z naszymi przepisami i pamiętajcie, żeby dać like na facebooku, będzie nam bardzo miło :D.