Wegańskie souffle pancakes- WegeBunia- wegańskie przepisy
wegańskie souffle pancakes

Wegańskie souffle pancakes

Podziel się przepisem z innymi
puszyste japońskie placuszki

Jedliście kiedyś wegańskie lub zwykłe puszyste japońskie placuszki? Przeważnie śniadaniowe placki kojarzą się z Ameryką. Tam bardzo często jedzą duże ilości pancaków, polane litrami kandyjskiego syropu klonowego🤣. Wegańskie souffle pancakes to jednak coś innego. Są wyższe, przeważnie robione w specjalnej, okrągłej foremce. My akurat takiej nie mieliśmy, a naszła nas ochota na jakieś nowe pancakes, więc poradziliśmy sobie jakoś bez. Oczywiście jeśli Wy chcecie mieć idealne souffle pancakes, to możecie poszukać takich gadżetów w internecie😉.

roślinne souffle pancakes

Aquafaba

Jak się zapewne domyślacie, użyliśmy innych składników niż w przypadku zwykłych placków. Dodaliśmy wodę po ciecierzycy- aquafabę i coś, co rzadko gości w naszych przepisach, a to zdecydowanie jest błąd. Mowa o siemieniu lnianym, które przeważnie używamy jako zamiennik jajka. Jest zdrowe i łatwo dostępne, więc zachęcam do sięgania po nie, kiedy macie okazję.

souffle pancakes

Wegańskie souffle pancakes- przepis

Czas przygotowania: 1/2 h

Ilość: ok. 10

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • woda z jednej puszki ciecierzycy (160 ml)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka owsianego* (szklanka 200 ml)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
  • porzeczki, agrest, wiśnie, syrop klonowy (opcjonalnie)

*najlepiej użyć naszego domowego mleka owsianego

Przygotowanie:

  • Na początku wlewamy aquafabę do miski i miksujemy na bitą śmietanę, pod koniec miksowania dodajemy cukier.
  • Następnie do szklanki wlewamy 3 łyżki gorącej wody, 1 łyżkę siemienia lnianego i energicznie mieszamy do połączenia się składników.
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, rozgniecionego banana, siemię lnianego i dobrze mieszamy. Następnie dokładamy ubitą aquafabę i łączymy składniki.
  • Placki smażymy z dwóch stron na średnim ogniu pod przykrywką, możemy użyć specjalnej, okrągłej foremki.
  • Podajemy ze świeżymi owockami (u nas dla przełamania smaku z kwaśnymi) i syropem klonowym.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na śniadanie w bardziej słonym stylu, spróbujcie naszej tofucznicy pełnej pyyysznych smaków. Jeżeli lubicie szybkie gotowanie i szybkie wegańskie przepisy, zobaczcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie publikujemy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

wegańskie souffle pancakes
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x