Jedliście kiedyś wegańskie lub zwykłe puszyste japońskie placuszki? Przeważnie śniadaniowe placki kojarzą się z Ameryką. Tam bardzo często jedzą duże ilości pancaków, polane litrami kandyjskiego syropu klonowego🤣. Wegańskie souffle pancakes to jednak coś innego. Są wyższe, przeważnie robione w specjalnej, okrągłej foremce. My akurat takiej nie mieliśmy, a naszła nas ochota na jakieś nowe pancakes, więc poradziliśmy sobie jakoś bez. Oczywiście jeśli Wy chcecie mieć idealne souffle pancakes, to możecie poszukać takich gadżetów w internecie😉.
Aquafaba
Jak się zapewne domyślacie, użyliśmy innych składników niż w przypadku zwykłych placków. Dodaliśmy wodę po ciecierzycy- aquafabę i coś, co rzadko gości w naszych przepisach, a to zdecydowanie jest błąd. Mowa o siemieniu lnianym, które przeważnie używamy jako zamiennik jajka. Jest zdrowe i łatwo dostępne, więc zachęcam do sięgania po nie, kiedy macie okazję.
Wegańskie souffle pancakes- przepis
Czas przygotowania: 1/2 h
Ilość: ok. 10
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- woda z jednej puszki ciecierzycy (160 ml)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka owsianego* (szklanka 200 ml)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
- porzeczki, agrest, wiśnie, syrop klonowy (opcjonalnie)
*najlepiej użyć naszego domowego mleka owsianego
Przygotowanie:
- Na początku wlewamy aquafabę do miski i miksujemy na bitą śmietanę, pod koniec miksowania dodajemy cukier.
- Następnie do szklanki wlewamy 3 łyżki gorącej wody, 1 łyżkę siemienia lnianego i energicznie mieszamy do połączenia się składników.
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, rozgniecionego banana, siemię lnianego i dobrze mieszamy. Następnie dokładamy ubitą aquafabę i łączymy składniki.
- Placki smażymy z dwóch stron na średnim ogniu pod przykrywką, możemy użyć specjalnej, okrągłej foremki.
- Podajemy ze świeżymi owockami (u nas dla przełamania smaku z kwaśnymi) i syropem klonowym.
Smacznego!
Jeśli macie ochotę na śniadanie w bardziej słonym stylu, spróbujcie naszej tofucznicy pełnej pyyysznych smaków. Jeżeli lubicie szybkie gotowanie i szybkie wegańskie przepisy, zobaczcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie publikujemy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).