Wegańskie pulpeciki w sosie indyjskim - WegeBunia - wegańskie przepisy
wegańskie pulpeciki w sosie indyjskim

Wegańskie pulpeciki w sosie indyjskim

Podziel się przepisem z innymi
Wegańskie pulpeciki w sosie indyjskim

Rok temu kiedy jeszcze mieszkaliśmy w Poznaniu zaszliśmy do jednej restauracji, której nazwy nie mogę sobie przypomnieć. Wtedy właśnie spróbowałem po raz pierwszy wegańskich pulpecików z mocno przyprawionym sosem indyjskim. Całość była podawana z pitą tak jak w naszym przypadku. Przepis na naszą pite możecie znaleźć tutaj . Pulpeciki w sosie indyjskim z pewnością były najlepszym daniem wegańskim jaki jadłem w restauracji. Dlatego uznałem że musze kiedyś przygotować to w domu. Trwało to co prawda trochę długo bo aż rok, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale.

Wegańskie pulpeciki

Przepis na na pulpeciki wpadł nam do głowy spontanicznie, na początku miał to być falafel ale okazało się że nie mamy ciecierzycy. Tak więc nie mogę powiedzieć że wegańskie pulpeciki w sosie indyjskim były dokładnie przemyślane, ale bez wątpienia wyszły mega smaczne. Połączenie żółtej soczewicy i zielonego groszku dało naprawdę fajną konsystencje i ekstra smak. Dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami tym przepisem.

Pulpeciki w sosie indyjskim

Czas przygotowania: 60 min

Ilość porcji: 3

Składniki:

Pulpety

  • 2 małe cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (pojemność szklanki: 250 ml)
  • 1 puszka groszku
  • garść pietruszki
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól/pieprz

Sos indyjski

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • garść pietruszki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1/4 gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 czubata łyżeczka garam masala
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól/pieprz

Przygotowanie

Pulpety

  • Do ugotowanej ciecierzycy wsypujemy zielony groszek i blendujemy tak, aby zostały małe kawałki strączków.
  • Następnie na patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek tak, aby cebula zmiękła i przyrumieniła się.
  • Podczas gdy cebula się smaży, możemy pokroić pietruszkę na drobniejsze kawałki.
  • Następnie do miski lub garnka ze strączkami wsypujemy pietruszkę, przyprawy oraz usmażoną cebulę i czosnek.
  • Całość mieszamy, formujemy w kulki i obtaczamy w mące.
  • Następnie tak przygotowane kulki wrzucamy na patelnię z olejem i smażymy.

Sos indyjski

  • Do garnka z rozgrzaną oliwą wsypujemy pokrojoną cebulę i czekamy aż trochę zmięknie i się zarumieni, następnie dodajemy pokrojony czosnek i pomidory wraz z przyprawami.
  • Do sosu wlewamy 100 ml mleka kokosowego, wsypujemy świeżą pietruszkę i biedujemy całość na gładką konsystencję.
  • Na koniec całość gotujemy, mieszając co jakiś czas. Jeżeli sos wyjdzie Wam za rzadki, możecie dodać do niego trochę mąki ziemniaczanej, konsystencja powinna być lekko gęsta.
  • Wykładamy sos do miseczki, dodajemy wegańskie pulpeciki i posypujemy świeżą pietruszką.

Smacznego!

Jeżeli lubicie azjatyckie jedzenie, spróbujcie także naszego przepisu na ziemniaczane kuleczki z ostrym sosem, a jeśli lubicie szybkie wegańskie przepisy, sprawdźcie nasz nowy ebook ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x