Wegańska pita na dwa sposoby
W ostatnich dniach chodziła za nami ochota na roślinną pitę. W końcu znaleźliśmy chwilę czasu i postanowiliśmy ją przygotować. Nie skorzystaliśmy jednak z naszego tradycyjnego przepisu na pitę drożdżową. Poszliśmy trochę na łatwiznę, żeby oszczędzić czas i zrobiliśmy wegańską pitę na proszku do pieczenia i sodzie :).
Bakłażan w panierce i wegańskie pesto
Potrzebowaliśmy jakiegoś sosu do rozsmarowania na picie, więc wykorzystaliśmy świeży szpinak i zrobiliśmy zielone pesto. Do niego oczywiście idealnie pasował pomidor. Został nam tylko ostatni składnik, dzięki któremu pita nabrałaby charakteru i można by było się nią najeść.
W tym celu kupiliśmy małego bakłażana i obtoczyliśmy go w chrupiącej panierce. Olek, który nie lubi bakłażana i żaden przepis nie mógł go przekonać, aby go polubił, uznał, że można go smacznie zjeść :D!
Wegańska pita z pesto i bakłażanem- przepis:
Czas przygotowania: ok. 40 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
Pita
- 1/2 szklanki wody (szklanka ma 250 ml)
- 1 1/2 szklanki mąki
- sól
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Pesto
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 ząbku czosnku
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 15 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżka soku z cytryny
Bakłażan w panierce
- 1 mały bakłażan
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (lub bułki tartej)
- 1 1/2 łyżeczki wegety
- olej
- 1 pomidor
- czarny sezam (opcjonalnie, do posypania)
Przygotowanie:
- Na początku obieramy i myjemy bakłażana. Następnie kroimy go na okrągłe kawałki o grubości ok. 1 cm, które potem przecinamy na pół. Utworzą nam się wtedy pewnego rodzaju łódeczki.
- Teraz obsypujemy bakłażana solą z dwóch stron i odstawiamy na ok. 20 min, aby puścił sok.
- W tym czasie zajmujemy się pitą. W misce łączymy ze sobą mąkę, wodę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz oliwę. Ugniatamy ciasto kilka minut. Potem dzielimy je na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na płaski placek, podsypując mąką.
- Następnie przygotowujemy pesto. W wysokim naczyniu blendujemy ze sobą szpinak, oliwę, czosnek, płatki drożdżowe, orzeszki ziemne i sok z cytryny.
- Po upływie czasu, odciskamy bakłażana z wody. Teraz będą nam potrzebne dwie miski. W jednej z nich mieszamy mąkę pszenną z wodą. W drugiej mąkę kukurydzianą z wegetą. Obtaczamy bakłażana w zawartości najpierw jednej, a potem drugiej miski.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażana na złoty kolor z dwóch stron. Gdy będzie gotowy ściągamy go z patelni i wycieramy ją ręczniczkiem papierowym.
- Na ciepłej patelni przygotowujemy pity (możemy użyć również drugiej patelni i podgrzewać pity w tym samym czasie, co bakłażana). Będzie on potrzebował ok. 1- 2 minut na stronę.
- Na gotowej picie rozsmarowujemy zielone pesto, układamy kotleciki z bakłażana, dodajemy krojonego pomidora i posypujemy czarnym sezamem. Pitę jemy od razu, szybko stygnie.
Smacznego!
Jeśli ta wegańska pita z bakłażanem Wam smakowała, spróbujcie również naszej pizzy z bakłażanem :D.
A jeżeli szukacie pomysłów na szybkie dania, sprawdźcie nasz ebook 'WegeBunia 15 min’.