Wegański krupnik z kaszą kuskus, rozmarynem i jabłkiem
wegański krupnik z kaszą kuskus, rozmarynem i jabłkiem

Wegański krupnik z kaszą kuskus, rozmarynem i jabłkiem

Podziel się przepisem z innymi
wegański krupnik

Przepis na wegańską zupę

Dawno nie dodawaliśmy na bloga nowej zupy. Tak się zdarzyło, że uwielbiamy pomidorową i jemy ją praktycznie cały czas🤣. Postanowiliśmy jednak zaszaleć i zjeść coś innego🤣😏. Chcieliśmy, żeby ta nowa zupa, to był prawdziwy powiew świeżości, dlatego pomieszaliśmy kilka smaków.

Uznaliśmy, że nigdy jeszcze nie robiliśmy zupy z jabłkiem, a na ciepło ma ono przecież bardzo przyjemny smak. Chcieliśmy dobrać do tego jakąś ciekawą przyprawę, padło na rozmaryn. Piliśmy niedawno napar z rozmarynu i było to coś, do czego chętnie będziemy wracać.

Pożywna zupa bez mięsa

Zależało nam, aby można było się najeść tą zupką, więc dodaliśmy czerwoną soczewicę i kuskus. Oba składniki świetnie się tam wpasowały, powstał wegański krupnik. Cała kompozycja jest słodko- słona, bo jeszcze marchewka i cebulka. Generalnie wyszło bardzo smacznie, jesteśmy zadowoleni :D.

krupnik bez mięsa

Wegański krupnik z kaszą kuskus i rozmarynem- przepis:

Czas przygotowania: 25 min + bulion

Ilość porcji: 2

Bulion możecie przygotować z tego przepisu lub użyć naszych domowych kostek rosołowych.

Składniki:

  • 1 marchewka (150 g)
  • 1/2 dużej cebuli
  • 3/4 dużego jabłka
  • 1 czubata łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 50 g kaszy kuskus
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  • Na początku obieramy i kroimy marchewkę w kosteczkę, tak samo robimy z cebulą i czosnkiem. Wrzucamy warzywa razem z rozmarynem i pieprzem na rozgrzany olej w garnku.
  • Smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Mieszamy, aby nic nam się nie przypaliło.
  • Następnie wsypujemy czerwoną soczewicę, chwilę podsmażamy.
  • Teraz kroimy jabłko na ćwiartki i je wydrążamy. Tarkujemy na drobnych oczkach, a potem dodajemy do garnka, mieszamy.
  • Zalewamy wszystko bulionem, nakładamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu 10 minut od zagotowania.
  • Po tym czasie dodajemy kuskus i gotujemy jeszcze 5 min.
  • Gotowy krupnik najlepiej zjeść od razu, bo im dłużej będzie stał, tym gęstszy się zrobi.

Smacznego!

Jeżeli przepis na wegański krupnik Wam się spodobał, spróbujcie również kremu z pomidorów i papryki.

A jeżeli szukacie pomysłu, jak krócej stać w kuchni, zobaczcie nasz ebook 'WegeBunia 15 min’.

Odwiedźcie nas też na Facebooku i Instagramie :D.

zupa z kaszą kuskus
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x