Wegański krem z pomidorów i papryki -WegeBunia-
WEGAŃSKI KREM Z POMIDORÓW

Wegański krem z pomidorów i papryki

Podziel się przepisem z innymi
zupa krem z pomidorów i papryki

Crema di pomodoro

Rozgrzewajcie olej w rondelku, bo dzisiaj robimy aromatyczny krem z pomidorów i papryki! A co jest głównym składnikiem? Pomidor. Tego pana z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Wszyscy bezsprzecznie uwielbiamy soczyste, dojrzewające w słońcu pomidory. Prawie każdy z nas ma na niego swój ulubiony sposób. Uważa, że tak pomidor smakuje najlepiej. Niewątpliwie do tej pory to mogła być prawda😉. Dzisiaj jednak postaramy się, żebyście spojrzeli na swojego pysznego pomidora z innej strony. Przychodzimy do Was z przepisem na zupę krem z pomidorów i papryki. Z pewnością jest ona godna uwagi i będzie to dla Was powiew świeżości. Najprawdopodobniej stanie się nawet Waszym ulubionym sposobem przyrządzania pomidora!

krem pomidorowo- paprykowy

Tempo tempo

Gęsty, gorący krem z pomidorów i papryki, który ma w sobie jeszcze parę ciekawych dodatków, które potrafią zaskoczyć. Ideał dla osób, które nie lubią stać w kuchni, podczas gdy chcą się cieszyć wykwintnym smakiem. Krem z pomidorów i papryki to danie jednogarnkowe, dlatego będzie z nim mało bałaganu, w przeciwieństwie do zaoszczędzonego czasu, którego zostanie nam bardzo dużo. Nieważne czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy kuchnię odwiedzasz zwykle bardzo rzadko. Ten przepis zawsze wychodzi!

wegański krem z pomidorów i papryki

Krem z pomidorów – przepis:

Czas przygotowania: 45 min

Ilość porcji: 2

Lećcie do kuchni wybrać Waszą ulubioną drewnianą łyżkę, bo zaraz będzie się robiła w Waszej kuchni zupa krem z pomidorów i papryki. Tak, będzie się robiła sama, ponieważ jedyne, co Wy będziecie robić to mieszać, patrzeć w bulgocącą czerwień i napawać się upajającym zapachem😊.

Składniki:

Zupa

  • 4 pomidory
  • 2 papryki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek imbiru (1 cm)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i wędzonej
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju (do smażenia)

Grzanki

  • 2 bułki
  • margaryna/ oliwa
  • po 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, czosnku w proszku, ziół prowansalskich
  • sól/ pieprz
  • wegański jogurt naturalny, świeża bazylia (opcjonalnie, do podania)

Krem z pomidorów i papryki – przygotowanie:

  • Cebulę obieramy i szatkujemy. Czosnek, podobnie do imbiru, obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do niego cebulę, czosnek i imbir.
  • Podczas gdy cebula będzie się podsmażać, dokładnie myjemy i kroimy paprykę, pomidory oraz selera naciowego.
  • Następnie dodajemy do garnka paprykę, seler naciowy, 1/2 szklanki wody oraz sól i pieprz. Trzymamy tak długo, aż papryka lekko zmięknie.
  • Jako ostatnie do garnka dodajemy pomidory, zalewamy wszystko 1 szklanką wody, a następnie dodajemy sproszkowaną słodką i wędzoną paprykę oraz zioła prowansalskie.
  • Zawartość garnka gotujemy przez 20 min pod pokrywką, aby smaki się lepiej wymieszały.
  • W tym czasie możemy zrobić grzanki. Na początku przekrajamy bułki na pół, następnie smarujemy je margaryną i posypujemy przyprawami takimi, jak wędzona papryka, czosnek w proszku, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
  • Bułki pieczemy przez 5 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni w funkcji termoobieg.
  • Na koniec blendujemy zupę na gładki krem i nalewamy do miski. Dekorujemy wegańskim jogurtem naturalnym i świeżą bazylią. Podajemy z grzankami.

Smacznego!😄

Jeżeli przepis wam posmakował spróbujcie również naszej zupy krem z selera naciowego. A jeśli chcecie krótko stać w kuchni, zobaczcie ebook ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy do gotowania z nami na naszym profilu na instagramie i zobaczenia przepisu na krem z pomidorów w formie filmu: Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku ;).

krem pomidorowy
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x