Crema di pomodoro
Rozgrzewajcie olej w rondelku, bo dzisiaj robimy aromatyczny krem z pomidorów i papryki! A co jest głównym składnikiem? Pomidor. Tego pana z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Wszyscy bezsprzecznie uwielbiamy soczyste, dojrzewające w słońcu pomidory. Prawie każdy z nas ma na niego swój ulubiony sposób. Uważa, że tak pomidor smakuje najlepiej. Niewątpliwie do tej pory to mogła być prawda😉. Dzisiaj jednak postaramy się, żebyście spojrzeli na swojego pysznego pomidora z innej strony. Przychodzimy do Was z przepisem na zupę krem z pomidorów i papryki. Z pewnością jest ona godna uwagi i będzie to dla Was powiew świeżości. Najprawdopodobniej stanie się nawet Waszym ulubionym sposobem przyrządzania pomidora!
Tempo tempo
Gęsty, gorący krem z pomidorów i papryki, który ma w sobie jeszcze parę ciekawych dodatków, które potrafią zaskoczyć. Ideał dla osób, które nie lubią stać w kuchni, podczas gdy chcą się cieszyć wykwintnym smakiem. Krem z pomidorów i papryki to danie jednogarnkowe, dlatego będzie z nim mało bałaganu, w przeciwieństwie do zaoszczędzonego czasu, którego zostanie nam bardzo dużo. Nieważne czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy kuchnię odwiedzasz zwykle bardzo rzadko. Ten przepis zawsze wychodzi!
Krem z pomidorów – przepis:
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 2
Lećcie do kuchni wybrać Waszą ulubioną drewnianą łyżkę, bo zaraz będzie się robiła w Waszej kuchni zupa krem z pomidorów i papryki. Tak, będzie się robiła sama, ponieważ jedyne, co Wy będziecie robić to mieszać, patrzeć w bulgocącą czerwień i napawać się upajającym zapachem😊.
Składniki:
Zupa
- 4 pomidory
- 2 papryki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek imbiru (1 cm)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej i wędzonej
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju (do smażenia)
Grzanki
- 2 bułki
- margaryna/ oliwa
- po 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, czosnku w proszku, ziół prowansalskich
- sól/ pieprz
- wegański jogurt naturalny, świeża bazylia (opcjonalnie, do podania)
Krem z pomidorów i papryki – przygotowanie:
- Cebulę obieramy i szatkujemy. Czosnek, podobnie do imbiru, obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do niego cebulę, czosnek i imbir.
- Podczas gdy cebula będzie się podsmażać, dokładnie myjemy i kroimy paprykę, pomidory oraz selera naciowego.
- Następnie dodajemy do garnka paprykę, seler naciowy, 1/2 szklanki wody oraz sól i pieprz. Trzymamy tak długo, aż papryka lekko zmięknie.
- Jako ostatnie do garnka dodajemy pomidory, zalewamy wszystko 1 szklanką wody, a następnie dodajemy sproszkowaną słodką i wędzoną paprykę oraz zioła prowansalskie.
- Zawartość garnka gotujemy przez 20 min pod pokrywką, aby smaki się lepiej wymieszały.
- W tym czasie możemy zrobić grzanki. Na początku przekrajamy bułki na pół, następnie smarujemy je margaryną i posypujemy przyprawami takimi, jak wędzona papryka, czosnek w proszku, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
- Bułki pieczemy przez 5 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni w funkcji termoobieg.
- Na koniec blendujemy zupę na gładki krem i nalewamy do miski. Dekorujemy wegańskim jogurtem naturalnym i świeżą bazylią. Podajemy z grzankami.
Smacznego!😄
Jeżeli przepis wam posmakował spróbujcie również naszej zupy krem z selera naciowego. A jeśli chcecie krótko stać w kuchni, zobaczcie ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy do gotowania z nami na naszym profilu na instagramie i zobaczenia przepisu na krem z pomidorów w formie filmu: Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku ;).