Mleko kokosowe - WegeBunia - wegańskie przepisy
mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Podziel się przepisem z innymi

Kokos

Kokos jest orzechem, który swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym. Przede wszystkim rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. W związku z tym kokos sprawdzi się idealnie na diecie odchudzającej.

Wiórki z kokosa najlepiej pozyskać samemu, jednak ze względu na długi czas ich tarkowania szybciej będzie kupić już gotowe. W związku z tym należy zwrócić uwagę na skład opakowania i kupić takie bez dwutlenku siarki. W niektórych produktach, na przykład w bakaliach, występuje on jako środek konserwujący. Dwutlenek siarki (E-220), to syntetyczny środek chemiczny (uboczny produkt spalania paliw kopalnych), mający na celu chronić produkty przed spleśnieniem i wilgocią. Może być on niebezpieczny dla osób uczulonych na niego. Jednak nie łudźcie się, dla Was też.

Dwutlenek siarki może zakłócać pracę jelit, powodować bóle głowy oraz silnie drażnić drogi oddechowe. Niszczy również w pokarmach witaminy – zwłaszcza A i B1 oraz B12. Najlepiej więc wybierać bakalie niesiarkowane. Możemy je kupić na stoiskach lub w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jednak nie mamy jak ich zdobyć, bakalie wzbogacone siarką powinniśmy przed spożyciem moczyć w wodzie (najlepiej przez ok. 2 godziny, zmieniając kilkakrotnie wodę).

Mleko kokosowe

Jeżeli w supermarketach odwiedzacie czasem dział ze zdrową żywnością na pewno napotkaliście na półkach karton mleka kokosowego. Ten napój, podobnie jak mleczko kokosowe, jest często używany w przepisach azjatyckich lub stosowany w deserach jako zamiennik zwykłego mleka. Niestety w przeciwieństwie do zwykłego mleka, mleko kokosowe w sklepie kosztuje dużo więcej. Dlatego dzisiaj chcemy pokazać Wam jak możecie przygotować je samodzielnie w domu. Zajmie to Wam mniej niż wyjście do sklepu.

Przepis

Czas przygotowania: 10 min

Ilość: 1 litr

Przepis na mleko kokosowe należy do najkrótszych, jakie spotkaliśmy. Przygotujecie je w zaledwie kilka minut, a potrzebować będziecie jedynie dwóch składników.

Składniki:

  • 1 litr lekko podgrzanej wody
  • 180g wiórków kokosowych

Mleko kokosowe – przygotowanie:

  • Do wysokiego pojemnika wsypujemy wiórki kokosowe.
  • Następnie zalewamy je ciepłą wodą i dokładnie blendujemy.
  • Całość przelewamy przez sitko do drugiego pojemnika, a wiórki w sitku odciskamy z resztek mleka.
  • Tak przecedzone mleko wlewamy do butelki, a następnie wstawiamy do lodówki, aby je schłodzić.
  • Pozostaje tylko wkomponować mleko do posiłku lub dodać do porannej kawy.

Smacznego! 😄

PS: Jeżeli mleko po czasie się rozwarstwi nie ma się czym martwić. Jest to normalne i wystarczy zamieszać butelką, aby znowu miało jednolitą konsystencję. Mleko może stać w lodówce około 4-5 dni.

Takie mleko kokosowe możecie użyć do naszego koktajlu kokosowego z ananasem lub do słodkiej wersji naleśników. Natomiast wykorzystane wiórki możecie użyć do przygotowania kulek mocy.

Jeśli szukacie szybkich wegańskich przepisów, sprawdźcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.

Zapraszamy również do zobaczenia przepisu w formie filmu na Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku ;).

mleko kokosowe

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x