Kokosowa zupa z selera naciowego - WegeBunia
Zupa z selera naciowego

Kokosowa zupa z selera naciowego

Podziel się przepisem z innymi
zupa z selera naciowego

Złocona zupa

O matko jakie to jest PYSZNE! Zupa z selera naciowego pierwotnie miała wyglądać inaczej. Jednak kiedy zamieniłem kolendrę na szczypiorek, to okazała się jeszcze lepsza niż w pierwszej wersji. A kiedy dodałem kurkumę, to już zadziały się prawdziwe cuda. Dlatego pamiętajcie, że w kuchni warto eksperymentować nawet już z pysznymi przepisami. Z pewnością powstaną wtedy prawdziwe skarby kulinarne.

Warto wspomnieć, że pierwsza próba też była pełna kombinowania. W kuchni były prawie tylko zielone składniki. Uznaliśmy więc, że trzeba je skomponować i stworzyć zieloną zupę krem. Z pewnością domyślacie się po zdjęciach, że nie uzyskaliśmy zamierzonego efektu 🤣.

Okazało się, że seler i papryka straciły trochę kolor podczas duszenia w garnku. Co było tego następstwem? Otóż nasza zupa krem z selera naciowego miała dosyć nieciekawą barwę. Nieco zielonkawą, ale w sumie nie do końca. Dlatego trzeba było wykombinować coś, co poprawi jej wygląd, a przy okazji doda trochę charakteru. Padło na kurkumę i ostrą paprykę. To bez wątpienia był strzał w środek tarczy.

kokosowa zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego- przepis

Czas przygotowania: 45 min

Ilość porcji: 2

Zupa z selera naciowego, to idealny przepis na przełamanie rutyny w kuchni oraz spróbowanie nowych połączeń kulinarnych. W dodatku jest ona bardzo prosta w przygotowaniu. Dlatego polecamy ją każdemu bez względu na poziom umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g pora
  • 400 ml mleka kokosowego*
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • garść natki pietruszki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól do smaku

*Najlepiej użyć naszego domowego mleka kokosowego.

Przygotowanie:

  • Na początku wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki
  • W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy paprykę. Po kilku minutach dodajemy również selera naciowego, dokładnie mieszamy i dodajemy trochę wody. Zostawiamy wszystko pod przykryciem na 5 min.
  • Następnie wsypujemy do garnka pokrojonego pora, cebulę, czosnek, natkę pietruszki i szczypiorek. Mieszamy i dusimy w garnku przez kilka minut.
  • Kolejnym krokiem będzie dodanie wszystkich przypraw. Dokładnie mieszamy i zalewamy wszystko 400 ml mleka kokosowego. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 min.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Na końcu wszystko dokładnie biedujemy (poza liśćmi laurowymi).

Smacznego!

Jeżeli seler naciowy Wam zasmakował, to również polubicie nasz sok z selera naciowego😍. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy do przygotowania naszych wegańskich przepisów razem z nami na Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku ;).

Zupa z selera naciowego
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x