Rosół wegański - WegeBunia - wegańskie przepisy
rosół wegański

Rosół wegański

Podziel się przepisem z innymi
wegański rosół

Rosół = punkt obowiązkowy

Rosół jest znany bez wątpienia wszystkim Polakom. Pojawia się na prawie każdym weselu albo obiedzie u babci. Jednak nie każdy wie, jak smaczny jest rosół wegański. Nie taki z kostki, a prawdziwy zdrowy warzywny wywar. Zrobiony na świeżych marchewkach, pietruszce, selerze.. A także wielu innych wartościowych składnikach. Nasz przepis na rosół wegański zawiera również nieco mniej znane nowości. Takie jak seler naciowy, goździki czy kardamon. Dzięki temu nasz rosół wegański jest wyjątkowy, a zarazem nie kłóci się z tradycją.

Rób go częściej!

Zupa taka jak rosół jest bardzo uniwersalna i prawie nigdy się nie nudzi. Niewątpliwie my Polacy doceniamy ten gorący bulion za jego właściwości prozdrowotne. Dzięki dodatkowi oleju, witaminy są łatwiej przyswajalne. Wywar jest też wtedy bardziej aromatyczny i sycący. Najlepiej dodawać do niego dużo świeżej zieleniny. Powiedzmy sobie szczerze, tam gdzie jest zielono, jest również zdrowie🤣😄.

Przepis

Bezsprzecznie rosół jest podstawą wielu innych zup. Musi być pyszny, żeby można było stworzyć z niego coś jeszcze bardziej wymagającego. Jeśli nie mieliście do czynienia z gotowaniem, to ta zupa z pewnością powinna iść na pierwszy ogień🔥. Oczywiście jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut pracy, a potem tylko patrzymy jak nasz rosół wegański miesza swoje smaki.

Czas przygotowania: ok. 2 h

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 spora pietruszka
  • kawałek selera
  • po pół pęczka natki pietruszki i kopru
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera naciowego
  • kawałek pora
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek owocu jałowca
  • 20 małych ziarenek pieprzu
  • 4 goździki
  • po 1 łyżeczce tymianku i majeranku
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • po 1/3 łyżeczki kardamonu i rozmarynu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 3 litry wody

Rosół wegański- przygotowanie:

  • Przede wszystkim marchewki, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę należy obrać.
  • Następnie wszystkie warzywa, wraz z selerem naciowym, porem, natką pietruszki i koprem, trzeba porządnie umyć.
  • Całą włoszczyznę wkładamy do dużego garnka.
  • Dodajemy teraz wszystkie przyprawy oraz olej i zalewamy zawartość garnka wodą.
  • Zagotowujemy wodę. Gdy zacznie bulgotać zmniejszamy temperaturę palnika i pozwalamy, aby nasz rosół nabrał smaku. Zostawiamy go tak na przynajmniej 1,5 h. Pamiętajmy, że im dłużej i im mniejszy ogień, tym lepiej😉.

Smacznego!

Jeśli zostanie Wam trochę rosołu, a będziecie już mieli ochotę na inną zupę, spróbujcie naszej wegańskiej pomidorówki. A jeżeli szukacie sposobu na krótkie stanie w kuchni, sprawdźcie nasze szybkie wegańskie przepisy w ebooku ’WegeBunia 15 min’.

Zachęcamy do odwiedzenia naszego profilu na instagramie i zobaczenia przepisu na rosół wegański w wersji filmu: Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku ;).

rosół wegański
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gość
Gość
2 lat temu

Pyszny rosół, polecam!!

Aga
Aga
1 rok temu

🔥

3
0
Would love your thoughts, please comment.x