Wegańska pomidorówka- WegeBunia- wegańskie przepisy- kategoria zupy
wegańska pomidorówka z koperkiem

Wegańska pomidorówka

Podziel się przepisem z innymi
roślinna zupa pomidorowa

Smak dzieciństwa

To z pewnością nasza ulubiooona zupa! Zapewne Wasza też, bo ona jest cudowna. Pomidorówka to smak dzieciństwa. Moja babcia dawała jeszcze do niej dużą garść świeżego koperku. Od razu można było poczuć, że je się coś zdrowego😄. Pozostaje tylko zapytać: ‘Pomidorowa z ryżem czy z makaronem?’. Ja uwielbiam z makaronem i to nie byle jakim, muszą być to świderki! Inaczej to nie będzie ta sama zupa😂.

Jeśli chcemy, żeby nasza pomidorówka wyszła naprawdę pyszna, musimy najpierw zrobić pod nią pyszny bulion. Wegańska pomidorówka wcale nie musi być gorsza niż tradycyjna. Jeśli zrobimy aromatyczny wywar z pysznych, świeżych warzyw, to nasza zupa wyjdzie sztosik. Mogę pokusić się nawet o stwierdzenie, że nasza jest lepsza, bo ja naprawdę tak uważam😅.

pomidory

Życie blogera

Teraz gdy mamy bloga praktycznie w ogóle nie powtarzamy naszych przepisów, nawet tych ulubionych, jak wegańska pomidorówka. Codziennie gotujemy coś nowego, eksperymentujemy, spędzamy cały dzień kuchni i uwielbiamy to! Ale powiem Wam, że od dzisiaj będziemy pilnować, żeby jeść tą pomidorówkę częściej, bo to aż grzech jej tyle czasu odmawiać😏.

wegańska zupa pomidorowa

Wegańska pomidorówka wegańska- przepis:

Czas przygotowania: ok. 2 h z domowym bulionem

Ilość porcji: 6

Jeśli jedliście rosół, to zrobiona z niego na drugi dzień pomidorówka będzie świetnym pomysłem! Zaoszczędzicie również czas, który wykorzystalibyście na stworzenie nowego bulionu od podstaw. Także zamiast jednego, macie dwa smaki w gratisie😜.

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego*
  • 4 pomidory malinowe
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietany wegańskiej
  • świeży koper (opcjonalnie)

*najlepiej przygotowanego z tego przepisu

Przygotowanie:

  • Do gotowego odcedzonego bulionu wrzucić pokrojone pomidory, zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez ok. 15 min.
  • Następnie ostrożnie zblendować pomidory w garnku, dodać koncentrat i śmietanę, gotować jeszcze chwilę.
  • Zupę najlepiej podawać z dużą ilością świeżego koperku.

Smacznego!

Jeśli masz ochotę na więcej pomidorów, spróbuj naszego makaronu pomidorowo- serowego. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy Cię również do śledzenia naszego profilu Instagram WegeBunia. Zamieszczamy tam nasze wegańskie przepisy w formie filmów.

wegańska pomidorówka z koperkiem
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x