Makaron z pieczarkowo- czosnkowym sosem- WegeBunia
makaron z sosem pieczarkowo- czosnkowym

Makaron z sosem pieczarkowo- czosnkowym

Podziel się przepisem z innymi
makaron z sosem czosnkowym

Sos czosnkowy

Przeważnie makaron z sosem pieczarkowym zabiela się zwykłą śmietaną, ale my użyliśmy czegoś innego. Ostatnio robiliśmy sobie wegańską pizzę i oczywiście został nam sos czosnkowy. Do niczego innego nam nie pasował. a chcieliśmy go wykorzystać, żeby się nie zmarnował. W trakcie opracowywania nowego przepisu, sos czosnkowy spadł nam jak z nieba.

Jeśli nie umiecie sobie wyobrazić, czym się tak zachwycamy, to przypomnijcie sobie Wasz ostatni raz w pizzerii. Jak tam pachniało? Pięknie, prawda? Wg Olka tak pachniał również nasz sosik pieczarkowy po dodaniu sosu czosnkowego. Jak dla mnie, to wystarczająca zachęta do wypróbowania naszej receptury.

makaron z sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowo- czosnkowym- przepis:

Jak dla mnie ten przepis najlepiej smakuje z korniszonymi ogórkami, Olek woli bez. Wy wybierzcie, która opcja bardziej Wam pasuje😜. Świeża natka pietruszki, jako ozdoba na samej górze, to nie tylko walor wizualny. Oboje z Olkiem lubimy dodawać świeże składniki. Makaron, jak i inne dania, smakuje wtedy o wiele lepiej.

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 3

Składniki:

  • 350 g pieczarek
  • 150 g pietruszki
  • garść natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 250 ml sosu czosnkowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 małych ziarenek pieprzu
  • sól
  • 1 l wody
  • 2 ogórki korniszony (opcjonalnie)
  • mąka do zagęszczenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Na początek wrzucamy plastry pieczarek i drobno pokrojoną cebulę na rozgrzany olej.
  • Chwilę podsmażamy, a potem dodajemy przyprawy, starkowany korzeń pietruszki i posiekaną natkę pietruszki.
  • Następnie zalewamy wodą i zagotowujemy.
  • Gotujemy na średnim ogniu bez przykrywki przez ok. 20 min.
  • Potem dodajemy sos czosnkowy i gotujemy jeszcze 10 min.
  • Na koniec w razie potrzeby możemy wszystko zagęścić mąką. My użyliśmy mąki ryżowej.
  • Najlepiej podawać makaron z kawałkami korniszowych ogórków i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na inny przepis z pieczarkami, spróbujcie naszych nowych faszerowanych pieczarek z tofu. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na Instagram WegeBunia, gdzie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

makaron z sosem pieczarkowo- czosnkowym
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x