Teraz kiedy za oknami coraz cieplej, a śniegu coraz mniej, warto zmienić domowe menu. Czas wreszcie wprowadzić do kuchni coś bardziej wiosennego! W związku z tym zaczniemy od naszej smacznej przekąski z jarmużem, szczególnie lubianej przez Olka. Grzanka z jarmużem, to świetna przekąska na spotkania ze znajomymi i rodziną. Zaufajcie, z pewnością będą się nią zajadać i prawić komplementy, teza oparta na doświadczeniu😅. Głównym składnikiem naszej grzanki jest oczywiście jarmuż, ale to pomidorki koktajlowe nadają jej świeżości i wiosennego aromatu. Dlaczego jednak warto przyrządzić naszą grzankę z jarmużem? Poza oczywistymi walorami smakowymi😉 to świetny sposób na przemycenie do naszego organizmu trochę zdrowych pomidorków i sporej ilości bogatego w witaminy i wartości odżywcze jarmużu.
Jarmuż
Jarmuż to warzywo, którego właściwości zdrowotne są doceniane już od wielu lat. Podczas gdy w Polsce wciąż w większości stosowany jest jako ozdoba na talerzu, a to wielki błąd. Jarmuż jest kopalnią białka, błonnika, witamin – przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Warto również dodać do swojej diety jarmuż ze względu na jego właściwości przeciwnowotworowe. Zapobiega powstawaniu takich nowotworów jak: nowotwór prostaty, płuc i jelita grubego.
Tak więc uzbrojeni w wiedzę jaką moc oferuje nam jarmuż, żwawym krokiem przechodzimy do przepisu.
Grzanka z jarmużem – przepis
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4 grzanki
Składniki:
- 1 duża i szeroka bagietka
- 200 g jarmużu
- 3 duże ząbki czosnku
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- sól/ pieprz
- oliwa i olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na początku wlewamy na patelnię oliwę z oliwek i rozgrzewamy ją.
- Następnie na rozgrzaną patelnię wysypujemy nasz jarmuż i podgrzewamy do momentu aż trochę zmięknie.
- Wsypujemy do niego czosnek oraz dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy i chwilę podsmażamy na patelni.
- Bagietkę przekrajamy na pół (góra, dół) i dzielimy na mniejsze części które zmieszczą nam się na patelni.
- Tak pokrojoną bagietkę kładziemy miękką częścią na patelni i podsmażamy z jednej strony aż się zarumieni. Możemy również posmarować bagietkę olejem i wstawić do piekarnika aby była chrupka, zamiast podsmażać na patelni.
- Następnie bagietkę wykładamy na deskę i przykrywamy jarmużem.
- Na końcu na naszą grzankę kładziemy świeże pomidorki i zajadamy się pyszną grzanką z jarmużem.
Smacznego!
Jeżeli macie ochotę na więcej jarmużu, sprawdźcie nasz przepis na świeży sok z jarmużu. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie możecie zobaczyć nasze wegańskie przepisy w formie filmu.