Nowe podejście
Z pewnością wszyscy kojarzą lasagne bolognese. Jednak żeby w kuchni było ciekawiej, to trzeba sobie trochę poeksperymentować i poszukać nowych smaków. Wydawać by się mogło, że nasza czosnkowa lasagne wegańska jest bliska pierwowzorowi. No bo niby pomidory i ta przyprawa do mielonego… Ale tak naprawdę smakuje zupełnie inaczej i to jest jej atut! Bardzo się cieszymy, że możemy odkrywać nowe pyszne dania i dzielić się nimi z Wami na blogu.
Chrupiąca kasza gryczana
Olek był sceptycznie nastawiony do posypania lasagne kaszą, ale szybko zmienił zdanie, gdy jej spróbował. To fajne urozmaicenie. Poza tym, przyprawy, z którymi jest wymieszana, dają smakowity zapach. Nie mogłam się doczekać, żeby wyciągnąć naszą lasagne z piekarnika.
Czosnkowa lasagne wegańska- przepis
Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenia
Ilość porcji: 4
Nasza czosnkowa lasagne wegańska jest bardzo sycąca, kremowa i po prostu rozpływa się w ustach. Jednak ze względu na spooorą ilość czosnku, nie radzimy się po niej całować . Poza tym polecamy ją na rodzinny obiad. Wystarczy dla wszystkich.
Składniki:
Warstwa nr 1:
- makaron do lasagne (my użyliśmy 24 płatów)
Warstwa nr 2:
- 2 pomidory
- 1 mała cebulka
- Po 1 łyżeczce oregano i papryki słodkiej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Warstwa nr 3:
- 800 g ziemniaków
- 1 mała główka czosnku
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- garść posiekanego koperku
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Posypka:
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka przyprawy do mielonego
- sól i pieprz (najlepiej grubo mielony)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na początku ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie.
- Następnie kaszę gotuję, odcedzam i odstawiam do przestygnięcia.
- Makaron gotuję, odcedzam i rozdzielam płaty.
- Podsmażam czosnek i dodaję go do odcedzonych ziemniaków. Wsypuję do nich również wszystkie przyprawy (warstwa nr 3) i oliwę. Mieszam, a potem blenduję. Odstawiam do ostygnięcia.
- Podsmażam cebulę, dodaję przyprawy (warstwa nr 2), pomidory i czekam aż zmiękną. Następnie blenduję.
- Kaszę gryczaną podsmażam z przyprawami (posypka).
- Naczynie żaroodporne smaruję margaryną/ olejem/ oliwą i zaczynam wykładać warstwy.
- Po kolei. Najpierw warstwa nr 1, potem nr 2,3 i tak na zmianę. Powinny być 4 warstwy nr 1.
- Na koniec posypujemy wierzch kaszą gryczaną. Nakładamy pokrywkę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C, góra-dół.
- Piekę 30 minut z pokrywką, potem 10 minut bez pokrywki, żeby kasza się trochę podpiekła.
Smacznego!
Jeśli macie ochotę na więcej kaszy gryczanej to łapcie przepis na kotleciki z kaszy gryczanej. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Czosnkowa lasagne wegańska w formie filmu będzie umieszczona na naszym profilu: Instagram WegeBunia. Zapraszamy do zrobienia tego i innych wegańskich przepisów razem z nami😄. Polubcie nas też na facebooku ;).