Czosnkowa lasagne wegańska- WegeBunia- wegańskie przepisy
czosnkowa lasagne

Czosnkowa lasagne wegańska

Podziel się przepisem z innymi
lasagne z kaszą gryczaną

Nowe podejście

Z pewnością wszyscy kojarzą lasagne bolognese. Jednak żeby w kuchni było ciekawiej, to trzeba sobie trochę poeksperymentować i poszukać nowych smaków. Wydawać by się mogło, że nasza czosnkowa lasagne wegańska jest bliska pierwowzorowi. No bo niby pomidory i ta przyprawa do mielonego… Ale tak naprawdę smakuje zupełnie inaczej i to jest jej atut! Bardzo się cieszymy, że możemy odkrywać nowe pyszne dania i dzielić się nimi z Wami na blogu🥰.

Chrupiąca kasza gryczana

Olek był sceptycznie nastawiony do posypania lasagne kaszą, ale szybko zmienił zdanie, gdy jej spróbował. To fajne urozmaicenie. Poza tym, przyprawy, z którymi jest wymieszana, dają smakowity zapach. Nie mogłam się doczekać, żeby wyciągnąć naszą lasagne z piekarnika.

czosnkowa lasagne wegańska

Czosnkowa lasagne wegańska- przepis

Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenia

Ilość porcji: 4

Nasza czosnkowa lasagne wegańska jest bardzo sycąca, kremowa i po prostu rozpływa się w ustach. Jednak ze względu na spooorą ilość czosnku, nie radzimy się po niej całować 😅😜. Poza tym polecamy ją na rodzinny obiad. Wystarczy dla wszystkich.

Składniki:

Warstwa nr 1:

  • makaron do lasagne (my użyliśmy 24 płatów)

Warstwa nr 2:

  • 2 pomidory
  • 1 mała cebulka
  • Po 1 łyżeczce oregano i papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Warstwa nr 3:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • garść posiekanego koperku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Posypka:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • sól i pieprz (najlepiej grubo mielony)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Na początku ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie.
  • Następnie kaszę gotuję, odcedzam i odstawiam do przestygnięcia.
  • Makaron gotuję, odcedzam i rozdzielam płaty.
  • Podsmażam czosnek i dodaję go do odcedzonych ziemniaków. Wsypuję do nich również wszystkie przyprawy (warstwa nr 3) i oliwę. Mieszam, a potem blenduję. Odstawiam do ostygnięcia.
  • Podsmażam cebulę, dodaję przyprawy (warstwa nr 2), pomidory i czekam aż zmiękną. Następnie blenduję.
  • Kaszę gryczaną podsmażam z przyprawami (posypka).
  • Naczynie żaroodporne smaruję margaryną/ olejem/ oliwą i zaczynam wykładać warstwy.
  • Po kolei. Najpierw warstwa nr 1, potem nr 2,3 i tak na zmianę. Powinny być 4 warstwy nr 1.
  • Na koniec posypujemy wierzch kaszą gryczaną. Nakładamy pokrywkę.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C, góra-dół.
  • Piekę 30 minut z pokrywką, potem 10 minut bez pokrywki, żeby kasza się trochę podpiekła.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na więcej kaszy gryczanej to łapcie przepis na kotleciki z kaszy gryczanej. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Czosnkowa lasagne wegańska w formie filmu będzie umieszczona na naszym profilu: Instagram WegeBunia. Zapraszamy do zrobienia tego i innych wegańskich przepisów razem z nami😄. Polubcie nas też na facebooku ;).

czosnkowa lasagne
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x