Makaron z fasolą i orzechami - Wegebunia - wegańskie przepisy
Makaron z fasolą

Makaron z fasolą i orzechami

Podziel się przepisem z innymi
makaron z orzechami

No waste

Jak doszło do powstania naszego przepisu na makaron z fasolą i orzechami? To proste. Ostatnio naszła mnie wielka ochota na długi makaron spaghetti. Dlatego uznałem, że czas zrobić sobie porządny obiad. W kuchni miałem akurat orzechy laskowe i fasolę czerwoną, którą Ilona dała do namoczenia poprzedniego dnia. Przede wszystkim do głowy przyszły mi warzywa i przyprawy. Jednak poza nimi wpadłem na szalony pomysł w duchu zasady 'no waste’, aby dodać do tego nie do końca wyschniętą bułkę.

Oczywiście jak gotuje to nie ma robienia na pół gwizdka. Tak więc nie do końca wyschniętą bułkę pokruszyłem na małe kawałki i potraktowałem 200 stopniami w piekarniku. Bułka po wizycie w saunie była, jak grubsza bułka tarta. Po wymieszaniu jej z sosem całość według Ilony miała lekko grzybowy posmak. Tak więc jak lubicie grzyby, a nie macie czasu na spacer do lasu czy wyprawę do sklepu, możecie spróbować tej alternatywy😂.

wyschnięta bułka 'no waste', cebula, czosnek, natka pietruszki

Makaron z fasolą – jak go zrobić aby był lekki

Wielu z nas nie lubi przygotowywać fasoli, ponieważ jest ona ciężkostrawna i wywołuje wzdęcia. Ale spokojnie już mówię jak temu zapobiec. Aby nasza fasola była łatwiejsza do strawienia dzień przed planowanym przygotowaniem należy fasolę namoczyć, zmieniając kilka razy wodę. Następnie nalewamy ostatnią wodę i zostawiamy fasolę do namoczenia na noc (ok. 9-12 h). Pamiętajcie, aby nie moczyć fasoli dłużej niż 12 h, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne. Z rana fasolę kilka razy przelewamy zimną wodą, wkładamy do garnka, a następnie gotujemy przez 1.5 h.

Dzięki długiemu moczeniu fasoli skracamy czas jej gotowania i zmiękczamy twardą skórkę, która utrudnia trawienie całej fasoli. Skoro nasze brzuchy są już bezpieczne przechodzimy do przepisu na makaron z fasolą i orzechami.

Przepis

Czas przygotowania: 30 min + namoczenie fasoli

Ilość porcji: 2

Aby przygotować nasz makaron z fasolą i orzechami potrzebować będziemy:

Składniki:

  • wyschnięta bułka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g fasoli
  • 50 g orzechów laskowych
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 8 łyżek oliwy + oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 ml wody
  • sól / pieprz do smaku

Makaron z fasolą i orzechami – przygotowanie:

  • Wstawiamy fasolę do gotowania.
  • Pokruszoną bułkę wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku, aż zrobią się z niej sucharki
  • Podczas gdy bułka nam się piecze, kroimy cebulę i czosnek na drobne kawałeczki.
  • Kiedy bułka już się zrobi, rozgrzewamy oliwę na patelni, a następnie wsypujemy na nią cebulę i czosnek, po chwili wrzucamy bułkę tartą i dodajemy oregano.
  • Podczas gdy nasze produkty się smażą możemy przygotować resztę sosu. Do oddzielnego pojemnika wsypujemy fasolę, orzechy, pietruszkę, koperek, dodajemy oliwę, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy. Do całości dosypujemy soli i pieprzu wg uznania.
  • Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i wykładamy na patelni. Na końcu dolewamy wodę, podgrzewamy i dokładnie mieszamy.

Smacznego! 😋

Jeżeli macie ochotę na więcej orzechów laskowych polecamy nasz przepis na kulki mocy. Idealnie sprawdzą się na deser lub jako zastrzyk energii podczas dnia. Sprawdźcie również nasze szybkie wegańskie przepisy w nowym ebooku ’WegeBunia 15 min’.

Możecie przygotować makaron z fasolą i orzechami razem z nami na Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku :).

Makaron z fasolą
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x