Muffiny bananowe z daktylami - WegeBunia - wegańskie przepisy
babeczka bananowa

Muffiny bananowo-daktylowe

Podziel się przepisem z innymi
muffiny bananowe

Ostatnio naszła nas ochota na coś słodkiego. Nie chcieliśmy piec całego tortu czy blaszki ciasta, więc wybór padł na muffiny bananowe. Muffiny to świetna słodka przekąska. Sprawdzi się na co dzień, gdy mamy smaka na coś słodkiego, jak i na imprezach dla większej ilości osób. Smaczne, puszyste i proste muffinki umilą każdy poranek, popołudnie czy nocną zabawę.

Wegańskie muffiny bananowe

Nasze babeczki są w całości przygotowane z roślinnych składników. Dzięki temu mają w sobie jeszcze więcej smaku. Zamiast jajka, używanego w klasycznych przepisach, my użyliśmy banana, który sprawia, że masa jest lepiej połączona. Banan nadaje muffinkom również więcej wilgoci i przede wszystkim bananowego smaku.

Niestety nie udało nam się wyeliminować cukru w stu procentach. Udało nam się natomiast zredukować jego ilość, dzięki daktylowi i dojrzałym bananom. A jeżeli lubicie smak daktyli i bananów, to spokojnie możecie dać ich więcej, a może cukier okaże się całkowicie zbędny. To brzmi jak dobry challenge!

muffiny bananowe

Przepis

Czas przygotowania: 25 min + pieczenie

Ilość porcji: 15

Przepis na nasze muffiny jest bardzo prosty. Tak naprawdę wystarczy w jednej misce wymieszać wszystkie składniki i przelać do foremek, a potem patrzeć jak rosną w piekarniku. Dlatego bez obaw i z energią przechodźcie do przepisu!

Składniki:

  • 1 szklanka mleka sojowego (200 ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • pół szklanki cukru
  • 10 daktyli
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki oleju + do smarowania blaszki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • Na początku wkładamy daktyle do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok, żeby zmiękły.
  • Następnie dajemy do miski banany i rozdrabniamy je.
  • Potem dodajemy mleko, masło orzechowe, olej oraz daktyle. Blendujemy.
  • Teraz dodajemy przesianą przez sitko mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy wszystko na gładką masę.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 °C na termoobieg.
  • Foremkę na muffiny smarujemy olejem i równomiernie wypełniamy zagłębienia naszą masą do 2/3 wysokości.
  • Pieczemy 25 minut układając blaszkę na kratce, na środkowym poziomie.

Smacznego !

Jeżeli macie ochotę na więcej słodkości, sprawdźcie nasz przepis na czekoladowo- bakaliowe kulki mocy. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy do przygotowania naszych przepisów razem z nami na naszym profilu: Instagram WegeBunia. Wstawiamy tam filmy, pokazujące jak przygotować nasze wegańskie przepisy. Polubcie nas też na facebooku :).

muffina bananowa
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x