Pieczony kalafior w marynacie - WegeBunia - wegańskie przepisy
kalafior w marynacie

Pieczony kalafior w marynacie

Podziel się przepisem z innymi
pieczony kalafior

Od jakiegoś czasu do obiadów z ziemniaczkami jedliśmy tylko kotlety ze strączków, dlatego uznaliśmy, że czas na odmianę. W domu akurat był kalafior, więc naturalnie wyrok padł na niego. Bez wątpienia nie miał on nic na swoją obronę. Pytanie brzmiało jedynie, jak go przyrządzić. Mieliśmy już dość smażonych rzeczy z patelni, dlatego postanowiliśmy go upiec. Aby kalafior zaoferował nam więcej smaku, wrzuciliśmy go do marynaty. Właśnie tak powstał nasz przepis na pieczony kalafior w marynacie, i wiecie co? Wyszedł SZTOS!

Kalafior w marynacie

Kalafior nie sprawi Wam dużego problemu w tym przepisie. Tak naprawdę nawet nie musicie go dobrze pokroić i tak wyjdzie smaczny na koniec. Sekret tkwi w dobrze zrobionej marynacie, dlatego to na jej składzie trzeba się skupić. Musi być zachowany umiar między słonym, a pikantnym smakiem, a jednocześnie marynata nie może być zbyt intensywna, aby nie zabić smaku pieczonego kalafiora. Ale spokojnie w tym przepisie macie już zawarte wszystkie proporcje.

stek z selera

Pieczony kalafior – wegańskie przepisy

Czas przygotowania: 50 min (25 min pieczenia) + czekanie w marynacie

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 kalafior ( 700g )
  • 30 g pora
  • 1 średnia cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli wędzonej*
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 30 g świeżej pietruszki
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka przyprawy pikantnej do grilla
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 20 małych ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka papryki ostrej

* Znajdziecie ją np. w Carrefour

Przygotowanie:

  • Na początku do większego garnka wlewamy pół szklanki oleju, rozgrzewamy go i dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek oraz pora.
  • Następnie dodajemy przyprawy, sól oraz sos sojowy. Na końcu do garnka wsypujemy pokrojoną pietruszkę a następnie zalewamy 1 litrem wody.
  • Marynatę gotujemy przez 20 min i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Podczas gdy nasza marynata się studzi, my kroimy naszego kalafiora na 1 cm plastry i wkładamy do dużego naczynia.
  • Kiedy marynata ostygnie, zalewamy nią kalafiora i odstawiamy na 12h+, aby nasiąknął smakiem.
  • Po tym czasie wykładamy kalafiora na blaszkę z papierem do pieczenia i polewamy dodatkowo małą ilością marynaty ( kilka łyżek ).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, w funkcji termoobieg i wkładamy kalafiora na 20 min.

Smacznego!

Kalafiora polecamy zjeść z talarkami ziemniaka pieczonymi z bazylią, przyprawami do ziemniaka i solą.

Jeżeli lubicie bardziej pikantne jedzenie polecamy nasze ziemniaczane kuleczki z pikantnym sosem pomarańczowym. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy na naszego instagrama gdzie możecie zobaczyć nasze wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).

kalafior w marynacie
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x