Od jakiegoś czasu do obiadów z ziemniaczkami jedliśmy tylko kotlety ze strączków, dlatego uznaliśmy, że czas na odmianę. W domu akurat był kalafior, więc naturalnie wyrok padł na niego. Bez wątpienia nie miał on nic na swoją obronę. Pytanie brzmiało jedynie, jak go przyrządzić. Mieliśmy już dość smażonych rzeczy z patelni, dlatego postanowiliśmy go upiec. Aby kalafior zaoferował nam więcej smaku, wrzuciliśmy go do marynaty. Właśnie tak powstał nasz przepis na pieczony kalafior w marynacie, i wiecie co? Wyszedł SZTOS!
Kalafior w marynacie
Kalafior nie sprawi Wam dużego problemu w tym przepisie. Tak naprawdę nawet nie musicie go dobrze pokroić i tak wyjdzie smaczny na koniec. Sekret tkwi w dobrze zrobionej marynacie, dlatego to na jej składzie trzeba się skupić. Musi być zachowany umiar między słonym, a pikantnym smakiem, a jednocześnie marynata nie może być zbyt intensywna, aby nie zabić smaku pieczonego kalafiora. Ale spokojnie w tym przepisie macie już zawarte wszystkie proporcje.
Pieczony kalafior – wegańskie przepisy
Czas przygotowania: 50 min (25 min pieczenia) + czekanie w marynacie
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 kalafior ( 700g )
- 30 g pora
- 1 średnia cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka soli wędzonej*
- 1 łyżka sosu sojowego
- 30 g świeżej pietruszki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka przyprawy pikantnej do grilla
- 3 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 20 małych ziarenek pieprzu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka papryki ostrej
* Znajdziecie ją np. w Carrefour
Przygotowanie:
- Na początku do większego garnka wlewamy pół szklanki oleju, rozgrzewamy go i dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek oraz pora.
- Następnie dodajemy przyprawy, sól oraz sos sojowy. Na końcu do garnka wsypujemy pokrojoną pietruszkę a następnie zalewamy 1 litrem wody.
- Marynatę gotujemy przez 20 min i odstawiamy do wystygnięcia.
- Podczas gdy nasza marynata się studzi, my kroimy naszego kalafiora na 1 cm plastry i wkładamy do dużego naczynia.
- Kiedy marynata ostygnie, zalewamy nią kalafiora i odstawiamy na 12h+, aby nasiąknął smakiem.
- Po tym czasie wykładamy kalafiora na blaszkę z papierem do pieczenia i polewamy dodatkowo małą ilością marynaty ( kilka łyżek ).
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, w funkcji termoobieg i wkładamy kalafiora na 20 min.
Smacznego!
Kalafiora polecamy zjeść z talarkami ziemniaka pieczonymi z bazylią, przyprawami do ziemniaka i solą.
Jeżeli lubicie bardziej pikantne jedzenie polecamy nasze ziemniaczane kuleczki z pikantnym sosem pomarańczowym. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy na naszego instagrama gdzie możecie zobaczyć nasze wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).