Dzisiaj będę chciała Was namówić do jedzenia kiszonek. Ja osobiście uwielbiam kiszonki. Te zrobione przez nas są pyszne i mogłabym je jeść codziennie. Samo robienie kiszonek jest bardzo satysfakcjonujące. Praca zajmuje tylko chwilę, a potem można się cieszyć, że samemu zrobiło się coś zdrowego. Jak się ładnie ubierze słoiczki, to nawet samo patrzenie na nie cieszy.😂
Zapiecze w język
Ja kiedyś zawsze robiłam kiszonki w formie pokrojonych warzyw. Jednak ostatnio spróbowaliśmy z Olkiem czegoś innego i zrobiliśmy serek z kiszonych pestek dyni. Jest on pikantny, ponieważ blendujemy pestki razem z czosnkiem i sporą ilością pieprzu. Jeśli lubicie łagodniejsze smaki, możecie oczywiście wyjąć parę składników przed blendowaniem. W przyszłości mamy zamiar robić więcej serków z różnych pestek, więc czekajcie na przepisy😄
Nowa era
Kiszonki kiedyś były tylko kojarzone z babciną spiżarnią. Najczęściej pamiętamy kiszoną kapustę albo ogórki. Jednak teraz przychodzi nowa era na kiszonki. My na pewno będziemy z nimi eksperymentować i urozmaicać nasze stoły. Mam nadzieję, że Wy także😉.
Nasz serek z kiszonych pestek dyni powstał z myślą o rozsmarowaniu na chrupiącym pieczywie. Jestem jednak pewna, że sprawdzi się również jako dodatek do innych dań. Szczególnie tych azjatyckich. Jeszcze tego nie próbowaliśmy, ale na pewno w przyszłości taki przepis się pojawi.
Pikantny serek z kiszonych pestek dyni- przepis
Czas przygotowania: 15 minut + 3 dni kiszenia
Ilość porcji: 4
Wg nas wystarczą 3 dni kiszenia. Jeśli ktoś chce uzyskać bardziej intensywny smak, może oczywiście wydłużyć ten czas. Jednak na początku polecamy wypróbować ten przepis, a potem ewentualnie kombinować i zmieniać pod siebie😜.
Składniki:
Nasz słoik ma pojemność 320 ml.
- 100 g pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 20 małych ziarenek pieprzu
- 4 ziarenek owocu jałowca
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 gałązki kopru
- 1/3 łyżki soli
- zimna przefiltrowana woda do zalania
- ok. 100 ml gorącej wody do rozpuszczenia soli
Przygotowanie:
- Przygotować czysty słoik.
- Następnie wsypać do niego pestki dyni, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, przecięte gałązki kopru i wszystkie przyprawy.
- Wlać trochę gorącej wody, zakręcić i potrząść chwilę słoikiem, aby sól się rozpuściła.
- Potem odkręcić, zalać do pełna zimną wodą, zakręcić i chwilę potrząść.
- Odstawić słoik na 3 dni w chłodne miejsce np do piwnicy czy garażu.
- Po tym czasie otworzyć słoik. Odcedzić zwartość słoika, tak aby stała część znajdowała się w misce, a kiszona woda w innym pojemniku.
- Wyjąć ziarna jałowca i ziela angielskiego oraz liście laurowe.
- Resztę zblendować, dolewając w trakcie porcje kiszonej wody, w celu uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego!
Jeśli macie ochotę na więcej kiszonek. Zapraszamy do zobaczenia naszego przepisu na orientalną kiszoną cukinię. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Możecie obejrzeć nasz przepis na pikantny serek z kiszonych pestek dyni w formie filmu na Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku :).