Mleko ryżowe- domowe- WegeBunia- wegańskie przepisy
domowe mleko ryżowe

Mleko ryżowe

Podziel się przepisem z innymi
mleko ryżowe

Pomocnik na ostro

Jeśli miałabym Wam polecać jakieś mleko do płatków, to nie byłoby to mleko ryżowe. Dużo lepiej sprawdzi się tam mleko owsiane lub mleko kokosowe. Mleko ryżowe można dosłodzić, jednak dużo bardziej nadaje się jako dodatek do dań wytrawnych. Ostatnio użyliśmy je do ostrego pomarańczowego sosu. Oczywiście sprawdziło się tam świetnie❤️! Smak zależy od rodzaju ryżu i oczywiście pewnie też od producenta. Możemy wybrać ryż biały lub dla odmiany ryż brązowy. My jeszcze nie testowaliśmy za dużo, ale na pewno damy Wam znać za jakiś czas, jaki ryż lubimy najbardziej.

Ukryte w cieniu

My niewątpliwie jesteśmy zwolennikami picia różnych mlek na zmianę. Każde ma inne wartości odżywcze, dlatego warto skorzystać ze wszystkich. Oczywiście prędzej czy później znajdziecie swoje ulubione. Może będzie nim mleko ryżowe? Nie ma ono mocnego, wybijającego smaku, dzięki czemu będzie bardziej neutralne i nie będzie zakłócać wiodącego smaku potrawy.

mleko ryżowe w domu

Na płaski brzuch

Mleko ryżowe polecane jest osobom, które szukają produktów niskotłuszczowych. Można je oczywiście wykorzystywać na dietach odchudzających. Zawiera ono tylko ok. 1,5 g tłuszczu w jednej szklance. Jest również najmniej kaloryczne spośród mlek roślinnych.

Przepis

Czas przygotowania: 10 minut + czas namaczania

Ilość: ok. 500 ml

Każdy z nas bez wątpienia ma w swojej szafce woreczek ryżu. Wykorzystajcie go inaczej niż zawsze. Mleko ryżowe czeka na prezentację.

Składniki:

  • 100 g białego ryżu
  • 400 ml lekko ciepłej wody
  • przefiltrowana zimna woda do namaczania
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Wieczorem ryż wsypać do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić do namaczania.
  • Rano wlać zawartość miseczki do pojemnika.
  • Następnie dolać lekko ciepłą wodę i blendować przez parę minut.
  • Na koniec przecedzić przez gazę.
  • Mleko ryżowe możemy opcjonalnie podgrzać i rozpuścić w nim cukier.

Mleko można przechowywać 2-3 dni w lodówce.

Smacznego!

Możecie wykorzystać to mleko w naszym przepisie na kuleczki ziemniaczane w ostrym pomarańczowym sosie. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Jeśli chcecie przygotować ten przepis razem z nami, zapraszamy również na Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku ;).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x