Spora część z nas już od dziecka była nastawiona negatywnie na szpinak. Myślimy, że jest niesmaczny, nieapetyczny i ogólnie be. Ja kiedyś też tak myślałem. Nawet marynarz Papaj, choć był blisko, to jednak mnie nie przekonał. A to nie byle kto. Papaj z kreskówki zawsze jak miał problem, to zjadał puszkę szpinaku, a następnie pokazywał przeciwnikom, kto tu rządzi dzięki nadludzkiej sile. Ale jest ktoś, a właściwie coś, co ma lepszy dar przekonywania od siły Papaja. Są to pierogi ze szpinakiem!
Pierogi ze szpinakiem
Od pierogów się zaczęło, ale uwielbiam szpinak pod każdą postacią: soku ze szpinakiem, sałatki czy makaronu z sosem szpinakowym. Szpinak jest smaczny, lekki i ma mnóstwo wartości odżywczych dla naszego organizmu.
Przepis na nasze pierogi przyszedł mi do głowy, kiedy było jeszcze gorące lato, a ja wracałem głodny z jeziora. Chciałem po powrocie zjeść coś smacznego, sycącego, ale jednocześnie lekkiego. Nie chciałem paść ociężały na kanapę, tylko cieszyć się słońcem i 25 stopniami na plusie. Wpadłem więc na pomysł, aby zrobić farsz ze szpinaku. Aby urozmaicić przepis na koniec do każdego pieroga dodałem jeden lub dwa plasterki pomidorka koktajlowego. To był strzał w dziesiątkę, pierogi były sycące, ale jednocześnie nieco orzeźwiające i lekkie. Posypałem je uprażonymi orzechami włoskimi, zjadłem i pobiegłem znowu nad jezioro, a potem wracałem do tych pierogów wiele razy.
Przepis
Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji: 4
Sam farsz do pierogów zrobicie raz dwa, trochę więcej czasu spędzicie na samym wyrabianiu ciasta i lepieniu pierogów, ale spoko bez spiny. Jak już zjecie tyle pierogów, to nie będziecie żałować tego poświęcenia, bo wyjdą pyyyszne! Najlepiej weźcie proporcje z przepisu razy dwa, aby potem nie stać znowu w kuchni i żałować, że nie zrobiło się więcej. 😋😉
Pierogi ze szpinakiem- składniki:
Farsz na pierogi
- 500g mrożonego szpinaku
- 1 mała cebula (100 g)
- 5-6 ząbków czosnku (35 g)
- sól, pieprz do smaku
- pomidorki koktajlowe (150-200g)
Ciasto do pierogów
- 250 ml wody
- 460g mąki
- 1 łyżka oliwy
- 2 szczypty soli
Pierogi ze szpinakiem– przygotowanie:
Farsz:
- Do garnka wsypujemy 500g szpinaku, aby go rozmrozić.
- Podczas gdy szpinak się rozmraża na małej patelni, podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając.
- Zawartość patelni przesypujemy do garnka, mieszamy i chwilę razem trzymamy, aby smaki się wymieszały.
- Wszystko przekładamy do miski i dodajemy pomidorki*.
*Pomidorki możemy też włożyć oddzielnie do każdego pieroga.
Ciasto:
- W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą masę i nie będzie przyklejać się do ścianek miski.
- Następnie dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy i wykładamy na blat. Jeżeli Wasze ciasto jest za luźne, możecie dodać mąki, tylko ostrożnie, aby nie zrobiło się za twarde.
- Ciasto wałkujemy na blacie, a następnie wycinamy w nim kółka szklanką.
- Na wycięte kółeczka nakładamy farsz i zawijamy w półkole.
- Na brzegach przyciskamy widelcem dwa kawałki ciasta. Robimy tak z obu stron.
- Na końcu wrzucamy pierogi do gotującej się, posolonej wody z dodatkiem oleju.
Smacznego !
PS: Pierogi najlepiej podawać posypane prażonymi orzechami włoskimi. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy do przygotowania przepisu na pierogi ze szpinakiem razem z nami na Instagram WegeBunia. Wstawiamy tam nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku :).