Pierogi ze szpinakiem - WegeBunia - wegańskie przepisy
pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Podziel się przepisem z innymi
pierogi ze szpinakiem

Spora część z nas już od dziecka była nastawiona negatywnie na szpinak. Myślimy, że jest niesmaczny, nieapetyczny i ogólnie be. Ja kiedyś też tak myślałem. Nawet marynarz Papaj, choć był blisko, to jednak mnie nie przekonał. A to nie byle kto. Papaj z kreskówki zawsze jak miał problem, to zjadał puszkę szpinaku, a następnie pokazywał przeciwnikom, kto tu rządzi dzięki nadludzkiej sile. Ale jest ktoś, a właściwie coś, co ma lepszy dar przekonywania od siły Papaja. Są to pierogi ze szpinakiem!

Pierogi ze szpinakiem

Od pierogów się zaczęło, ale uwielbiam szpinak pod każdą postacią: soku ze szpinakiem, sałatki czy makaronu z sosem szpinakowym. Szpinak jest smaczny, lekki i ma mnóstwo wartości odżywczych dla naszego organizmu.

Przepis na nasze pierogi przyszedł mi do głowy, kiedy było jeszcze gorące lato, a ja wracałem głodny z jeziora. Chciałem po powrocie zjeść coś smacznego, sycącego, ale jednocześnie lekkiego. Nie chciałem paść ociężały na kanapę, tylko cieszyć się słońcem i 25 stopniami na plusie. Wpadłem więc na pomysł, aby zrobić farsz ze szpinaku. Aby urozmaicić przepis na koniec do każdego pieroga dodałem jeden lub dwa plasterki pomidorka koktajlowego. To był strzał w dziesiątkę, pierogi były sycące, ale jednocześnie nieco orzeźwiające i lekkie. Posypałem je uprażonymi orzechami włoskimi, zjadłem i pobiegłem znowu nad jezioro, a potem wracałem do tych pierogów wiele razy.

pierogi ze szpinakiem

Przepis

Czas przygotowania: 2 h

Ilość porcji: 4

Sam farsz do pierogów zrobicie raz dwa, trochę więcej czasu spędzicie na samym wyrabianiu ciasta i lepieniu pierogów, ale spoko bez spiny. Jak już zjecie tyle pierogów, to nie będziecie żałować tego poświęcenia, bo wyjdą pyyyszne! Najlepiej weźcie proporcje z przepisu razy dwa, aby potem nie stać znowu w kuchni i żałować, że nie zrobiło się więcej. 😋😉

Pierogi ze szpinakiem- składniki:

Farsz na pierogi

  • 500g mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebula (100 g)
  • 5-6 ząbków czosnku (35 g)
  • sól, pieprz do smaku
  • pomidorki koktajlowe (150-200g)

Ciasto do pierogów

  • 250 ml wody
  • 460g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szczypty soli

Pierogi ze szpinakiem– przygotowanie:

Farsz:

  • Do garnka wsypujemy 500g szpinaku, aby go rozmrozić.
  • Podczas gdy szpinak się rozmraża na małej patelni, podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając.
  • Zawartość patelni przesypujemy do garnka, mieszamy i chwilę razem trzymamy, aby smaki się wymieszały.
  • Wszystko przekładamy do miski i dodajemy pomidorki*.

*Pomidorki możemy też włożyć oddzielnie do każdego pieroga.

Ciasto:

  • W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą masę i nie będzie przyklejać się do ścianek miski.
  • Następnie dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy i wykładamy na blat. Jeżeli Wasze ciasto jest za luźne, możecie dodać mąki, tylko ostrożnie, aby nie zrobiło się za twarde.
  • Ciasto wałkujemy na blacie, a następnie wycinamy w nim kółka szklanką.
  • Na wycięte kółeczka nakładamy farsz i zawijamy w półkole.
  • Na brzegach przyciskamy widelcem dwa kawałki ciasta. Robimy tak z obu stron.
  • Na końcu wrzucamy pierogi do gotującej się, posolonej wody z dodatkiem oleju.

Smacznego !

PS: Pierogi najlepiej podawać posypane prażonymi orzechami włoskimi. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy do przygotowania przepisu na pierogi ze szpinakiem razem z nami na Instagram WegeBunia. Wstawiamy tam nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku :).

pierogi ze szpinakiem
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x