Placki z jabłkami- szarlotkowe - WegeBunia - wegańskie przepisy
wegańskie placki z jabłkami

Placki z jabłkami- szarlotkowe

Podziel się przepisem z innymi
wegańskie placki z jabłkami

Przyznać się komu babcia robiła takie placki z jabłkami do kakao kiedy był mały? Pyszne słodziutkie i przede wszystkim ze smacznymi jabłkami. Idealnie pasowały na słodką przekąskę miedzy posiłkami albo na słodkie drugie śniadanie. Wszyscy w dzieciństwie je lubiliśmy, ale każdy jadł je trochę inaczej. Jedni woleli z pokrojonym na małe kawałeczki jabłkiem. Są tacy co z pewnością wolą z plastrami jabłka. Są tez tacy odmieńcy jak ja, co w przeciwieństwie do reszty woleli je starkować.😂Placki mają wtedy jednolitą konsystencje, niesamowity smak i rozpływają się w ustach. A i w odróżnieniu od Ilony nie lubię cukru pudru, tak więc w komentarzach czekam na lincz😉.

Placki z jabłkami

Nasze placki z jabłkami są robione nieco inaczej niż tradycyjne. Tak jak już wspomniałem, zamiast jabłko kroić, tarkujemy je. Tak samo jak tarkujemy ziemniaki na placki ziemniaczane. Dodatkowego charakteru całemu przepisowi nadaje szarlotkowa mieszanka przypraw, która wzbogaca smak placków jabłkowych.

placki z jabłkami

Przepis

Czas przygotowania: 30 min

Ilość: 15-20 placuszków

Do przygotowania naszego przepisu, potrzebować będziemy tylko kilku składników.

Składniki:

  • 500 g obranych i starkowanych jabłek
  • 1 szklanka mleka sojowego (250 ml)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta imbiru i kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Na początku wrzucamy do miski starkowane jabłka.
  • Potem przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  • Dodajemy cukier, a następnie wsypujemy wszystkie przyprawy.
  • Wlewamy mleko i jednocześnie mieszamy, aby nie było grudek.
  • Następnie dodajemy łyżkę oleju i 2 łyżki soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Na patelni możemy już rozgrzewać olej do smażenia.
  • Wykładamy łyżką placki i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
  • Na końcu wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem ( Wszyscy poza Olkiem).

Smacznego!

Jeżeli wpis Ci się spodobał, przetestuj również nasz przepis na kulki mocy, to fajna słodka przekąska w ciągu dnia czy po treningu. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

A jeżeli chcecie zobaczyć nasz przepis na placki z jabłkami w formie filmu, zapraszamy na na Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku ;).

wegańskie placki z jabłkami
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x