Rosół = punkt obowiązkowy
Rosół jest znany bez wątpienia wszystkim Polakom. Pojawia się na prawie każdym weselu albo obiedzie u babci. Jednak nie każdy wie, jak smaczny jest rosół wegański. Nie taki z kostki, a prawdziwy zdrowy warzywny wywar. Zrobiony na świeżych marchewkach, pietruszce, selerze.. A także wielu innych wartościowych składnikach. Nasz przepis na rosół wegański zawiera również nieco mniej znane nowości. Takie jak seler naciowy, goździki czy kardamon. Dzięki temu nasz rosół wegański jest wyjątkowy, a zarazem nie kłóci się z tradycją.
Rób go częściej!
Zupa taka jak rosół jest bardzo uniwersalna i prawie nigdy się nie nudzi. Niewątpliwie my Polacy doceniamy ten gorący bulion za jego właściwości prozdrowotne. Dzięki dodatkowi oleju, witaminy są łatwiej przyswajalne. Wywar jest też wtedy bardziej aromatyczny i sycący. Najlepiej dodawać do niego dużo świeżej zieleniny. Powiedzmy sobie szczerze, tam gdzie jest zielono, jest również zdrowie🤣😄.
Przepis
Bezsprzecznie rosół jest podstawą wielu innych zup. Musi być pyszny, żeby można było stworzyć z niego coś jeszcze bardziej wymagającego. Jeśli nie mieliście do czynienia z gotowaniem, to ta zupa z pewnością powinna iść na pierwszy ogień🔥. Oczywiście jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut pracy, a potem tylko patrzymy jak nasz rosół wegański miesza swoje smaki.
Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 spora pietruszka
- kawałek selera
- po pół pęczka natki pietruszki i kopru
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek selera naciowego
- kawałek pora
- 5 liści laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek owocu jałowca
- 20 małych ziarenek pieprzu
- 4 goździki
- po 1 łyżeczce tymianku i majeranku
- 2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka kurkumy
- po 1/3 łyżeczki kardamonu i rozmarynu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oleju
- 3 litry wody
Rosół wegański- przygotowanie:
- Przede wszystkim marchewki, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę należy obrać.
- Następnie wszystkie warzywa, wraz z selerem naciowym, porem, natką pietruszki i koprem, trzeba porządnie umyć.
- Całą włoszczyznę wkładamy do dużego garnka.
- Dodajemy teraz wszystkie przyprawy oraz olej i zalewamy zawartość garnka wodą.
- Zagotowujemy wodę. Gdy zacznie bulgotać zmniejszamy temperaturę palnika i pozwalamy, aby nasz rosół nabrał smaku. Zostawiamy go tak na przynajmniej 1,5 h. Pamiętajmy, że im dłużej i im mniejszy ogień, tym lepiej😉.
Smacznego!
Jeśli zostanie Wam trochę rosołu, a będziecie już mieli ochotę na inną zupę, spróbujcie naszej wegańskiej pomidorówki. A jeżeli szukacie sposobu na krótkie stanie w kuchni, sprawdźcie nasze szybkie wegańskie przepisy w ebooku ’WegeBunia 15 min’.
Zachęcamy do odwiedzenia naszego profilu na instagramie i zobaczenia przepisu na rosół wegański w wersji filmu: Instagram WegeBunia. Polubcie nas też na facebooku ;).
Pyszny rosół, polecam!!
Dziękujemy😍, polecamy wypróbować naszą pomidorową zrobioną z rosołu z wczoraj 😜😉🤣
🔥