Poranny ideał
Nasz śliwkowo-bananowy pudding chia jest istotnie świetnym pomysłem na śniadanie albo deser. Nasionka chia w takiej formie są niewątpliwie ogromnym źródłem błonnika. Jest go więcej niż w siemieniu lnianym. Bez wątpienia przyda się nam on o poranku. Mimo że jest to słodka propozycja, z pewnością jest ona zdrowa. Banany i suszone śliwki to świetna alternatywa dla cukru. Podstawą na śliwkowo-bananowy pudding chia może być nasze domowe mleko owsiane. Jest ono oczywiście o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż to ze sklepu. Przygotujecie je z tego przepisu: mleko owsiane. Dla przełamania smaku nasz śliwkowo-bananowy pudding chia jest posypany szczyptą gorzkiego kakao. Przez co nie będzie nam za słodko.
Coś dla śpiochów
Taki pudding jest łatwy do zrobienia, choć na rozsmakowanie się w nim trzeba trochę poczekać. Naprawdę warto wprowadzić sobie takie nawyki, jak zalewanie chia mlekiem przed snem. To niewątpliwie znacznie ułatwi i przyspieszy nam robienie śniadania. W rezultacie będziemy mogli dłużej pospać. Myślę, że to bardzo przekonujący argument.
Przepis
Czas przygotowania: 15min + namoczenie chia
Ilość porcji: 2
Z naszego przepisu wyjdą dwie porcje śliwkowo-bananowego puddingu. Dzięki temu będziecie mogli podzielić się smacznym deserem ze swoją drugą połówką, tak jak to było u nas🥰. Jeśli jeszcze się nie zasłodziliście, to mam dla Was coś specjalnego. Przy okazji tego pysznego przepisu, życzę Wam wszystkim, żebyście się kochali i mieli dużo dobroci w sercach.
Składniki:
- 1 szklanka mleka owsianego
- 2 łyżki nasion chia
- 10 suszonych śliwek
- 1 dojrzały banan
Przygotowanie:
- Wieczorem wsypać nasiona chia do pojemnika, zalać mlekiem owsianym, przemieszać i wstawić do lodówki.
- Rano wyjąć pudding z lodówki.
- Suszone śliwki zalać wrzątkiem (tak, aby je dobrze zakryć), ułatwi to blendowanie. Po kilku minutach odcedzić śliwki i wsypać je do jakiegoś pojemnika.
- Banana obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać go do śliwek. Wszystko razem zblendować. Można dodać mleka lub wody po śliwkach w celu uzyskania pożądanej konsystencji musu.
- Mus przełożyć do ulubionej szklanki, zalać go puddingiem, opcjonalnie udekorować plasterkami banana i posypać szczyptą kakao.
Smacznego!
Przepis na nasze domowe mleko owsiane znajdziecie tutaj. Zobaczcie również nasz ebook ’WegeBunia 15 min’ z szybkimi wegańskimi przepisami.
Wpadnijcie na naszego instagrama i zobaczcie przepis na nasze chia w formie filmu: Instagram WegeBunia