Coraz częściej zastanawiamy się jak przemycać więcej warzyw do naszych soków. Zdecydowanie jesteśmy w owocowym gangu, dlatego staramy się wplatać warzywa tak, aby ich smak nie dominował. Jednocześnie nie chcemy, aby ich smak zaginą, ma on dodawać naszym sokom ciekawszego smaku. Właśnie tak skomponowaliśmy nasz sok z selerem.
Sok z selerem
Podobno seler dzięki temu, że posiada wiele właściwości zdrowotnych, a jednocześnie mało kalorii jest ulubionym warzywem na dietach odchudzających. Dodaje on wielu potrawom znakomitego smaku i aromatu. Seler z pewnością jest w czołówce warzyw z witaminą C, posiada jej dwa razy więcej niż cytryna. Dodatkowo ma wiele witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Pewnie dlatego gwiazdy i celebryci tak bardzo lubią selera. Jednak to nie wszystkie niespodzianki jakie skrywa. Amerykanie i Japończycy, którzy zbzikowali na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników odżywczych.
Przepis
Czas przygotowania: 5 min
Ilość porcji: 2
Nasz świeżo wyciskany sok z owoców i selera przygotujecie w zaledwie kilka minut, a potrzebować będziecie tylko 3 składników.
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- 300 g selera (korzeń)
Przygotowanie:
- Na początku obieramy selera i myjemy go.
- Jabłka myjemy, a pomarańcze obieramy ze skórki.
- Następnie wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki i czekamy aż wytłoczy nam ona pyszny sok.
- Na końcu przelewamy go do szklanki i gotowe! Mówiliśmy, że to prościzna😉.
Na zdrowie!
Jeżeli macie ochotę na więcej smaków selera zapraszamy do spróbowania naszego soku z selera naciowego. Na pewno miło Was zaskoczy. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie możecie zobaczyć nasze wegańskie przepisy w postaci filmu. Polubcie nas też na facebooku :).