Torcik kawowo- bananowy- WegeBunia- wegańskie przepisy
torcik kawowy

Torcik kawowo- bananowy

Podziel się przepisem z innymi

Kawa

Bez wątpienia wszyscy kochają zapach kawy. Jeśli chodzi o smak, to zdania są już podzielone, Olek na przykład lubi samą gorzką. Ja nigdy nie wypiłabym prawdziwego, gorzkiego espresso. Zawsze dodaję do kawy roślinne mleko i cukier. Myślę, że dużo osób tak ma, dlatego nasz torcik kawowo- bananowy oprócz aromatu kawy, ma w sobie trochę słodyczy.

Wilgotny biszkopt

Jestem bardzo zadowolona z naszego biszkoptu. Wyszedł wilgotny i intensywny w smaku. Dodaliśmy do niego kakao i kawałki czekolady, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejszy.

Nasz torcik kawowo- bananowy postanowiliśmy udekorować ziarenkami kawy, ulepionymi właśnie z biszkoptu. Byliśmy zdziwieni, jak łatwo się je formowało.

Torcik kawowo- bananowy- przepis

Czas przygotowania: 1, 5 h

Składniki:

Biszkopt:

  • aquafaba z 1 puszki ciecierzycy (ok. 180 ml)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka kawy
  • 60 g gorzkiej czekolady do pokrojenia

Krem czekoladowy:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka kawy
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 dojrzałe banany
  • odrobina mleka roślinnego

Przygotowanie:

Biszkopt:

  • W jednej misce mieszamy mleko z olejem.
  • W drugiej misce mieszamy suche składniki. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao i kawę.
  • Potem przesypujemy zawartość drugiej miski do pierwszej, ciągle mieszając, żeby nie było grudek.
  • Ubijamy aquafabę z cytryną na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy masę na biszkopt. Następnie dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i mieszamy.
  • Potem wlewamy to do okrągłej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min na środkowym poziomie w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni w funkcji góra- dół.
  • Po upieczeniu schładzamy, przekrajamy na pół i wycinamy kształt kwadratu. Odcięty biszkopt przyda się później.

Krem czekoladowy:

  • Czekoladę, razem z cukrem i kawą umieszczamy w garnku. Rozpuszczamy wszystko w mleku, a następnie schładzamy.
  • Na jednym kawałku biszkoptu rozsmarowujemy prawie cały krem czekoladowy.
  • Potem nakładamy połowę zblendowanych z mlekiem bananów.
  • Następnie kładziemy drugą warstwę biszkoptu i resztę bananów.
  • Teraz ugniatamy odciętą część biszkoptu, potem formujemy podłużne kuleczki i przy pomocy wykałaczki robimy wgłębienia. Na koniec takimi ziarnkami kawy dekorujemy nasz torcik i polewamy pozostałym kremem czekoladowym (najlepiej rozcieńczonym mlekiem).

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na inny deser, spróbujcie naszego lodowego koktajlu jagodowego z bitą śmietaną. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na Instagram WegeBunia, gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

torcik kawowy
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x