Kawa
Bez wątpienia wszyscy kochają zapach kawy. Jeśli chodzi o smak, to zdania są już podzielone, Olek na przykład lubi samą gorzką. Ja nigdy nie wypiłabym prawdziwego, gorzkiego espresso. Zawsze dodaję do kawy roślinne mleko i cukier. Myślę, że dużo osób tak ma, dlatego nasz torcik kawowo- bananowy oprócz aromatu kawy, ma w sobie trochę słodyczy.
Wilgotny biszkopt
Jestem bardzo zadowolona z naszego biszkoptu. Wyszedł wilgotny i intensywny w smaku. Dodaliśmy do niego kakao i kawałki czekolady, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejszy.
Nasz torcik kawowo- bananowy postanowiliśmy udekorować ziarenkami kawy, ulepionymi właśnie z biszkoptu. Byliśmy zdziwieni, jak łatwo się je formowało.
Torcik kawowo- bananowy- przepis
Czas przygotowania: 1, 5 h
Składniki:
Biszkopt:
- aquafaba z 1 puszki ciecierzycy (ok. 180 ml)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 czubata łyżka kawy
- 60 g gorzkiej czekolady do pokrojenia
Krem czekoladowy:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka kawy
- 1 czubata łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 2 dojrzałe banany
- odrobina mleka roślinnego
Przygotowanie:
Biszkopt:
- W jednej misce mieszamy mleko z olejem.
- W drugiej misce mieszamy suche składniki. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao i kawę.
- Potem przesypujemy zawartość drugiej miski do pierwszej, ciągle mieszając, żeby nie było grudek.
- Ubijamy aquafabę z cytryną na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy masę na biszkopt. Następnie dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i mieszamy.
- Potem wlewamy to do okrągłej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min na środkowym poziomie w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni w funkcji góra- dół.
- Po upieczeniu schładzamy, przekrajamy na pół i wycinamy kształt kwadratu. Odcięty biszkopt przyda się później.
Krem czekoladowy:
- Czekoladę, razem z cukrem i kawą umieszczamy w garnku. Rozpuszczamy wszystko w mleku, a następnie schładzamy.
- Na jednym kawałku biszkoptu rozsmarowujemy prawie cały krem czekoladowy.
- Potem nakładamy połowę zblendowanych z mlekiem bananów.
- Następnie kładziemy drugą warstwę biszkoptu i resztę bananów.
- Teraz ugniatamy odciętą część biszkoptu, potem formujemy podłużne kuleczki i przy pomocy wykałaczki robimy wgłębienia. Na koniec takimi ziarnkami kawy dekorujemy nasz torcik i polewamy pozostałym kremem czekoladowym (najlepiej rozcieńczonym mlekiem).
Smacznego!
Jeśli macie ochotę na inny deser, spróbujcie naszego lodowego koktajlu jagodowego z bitą śmietaną. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy również na Instagram WegeBunia, gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).