Co weganie jedzą na grilla?
Pewnie spotkaliście się już z takim pytaniem. Przyszła wiosna i sezon grillowy, więc odpowiedź może się przydać. Od jakiegoś czasu rozwijamy roślinne przepisy na grilla, była już nasza hitowa wegańska karkówka z boczniaków i wegańskie szaszłyki z tofu. Zrobiliśmy także sałatkę z grillowanym burakiem i rukolą. Teraz powstała wegańska kiszka ziemniaczana i myślę, że robi się z tego taki mały grillowy poradnik :).
W tym roku zapewne dorzucimy jeszcze jakieś przepisy na ruszt i będziemy się starać rozpocząć serię o ognisku. W każdym razie wierzę, że weganie, wegetarianie i wszyscy, którzy chcą próbować roślinnych przepisów, będą usatysfakcjonowani.
Moc papieru ryżowego
Do niedawna wcale nie używaliśmy arkuszy papieru ryżowego. Ja nigdy nie lubiłam sushi i tym podobnych rzeczy (chyba musimy zrobić naszą wersję🤔). Olek lubił bardzo, ale jadł takie rzeczy głównie na mieście. Wszystko się zmieniło, gdy postanowiliśmy spojrzeć na papier ryżowy inaczej, mniej azjatycko.
Pierwszy taki przepis stworzyliśmy na naszego ebooka, którego wydamy jakoś za chwilę, niedługo po majówce. Potem Olek zachęcony tym składnikiem wpadł na pomysł użycia go w kiszce ziemniaczanej, o której ostatnio cały czas mówiłam, bo mi pachniało od sąsiadów😂. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę.
Chrupiąca skórka w kiszce ziemniaczanej
Nie wiem jak Wy, ale ja najbardziej lubiłam chrupiącą część kiszki. Wiem, że dużo ludzi ściąga jej otoczkę i je samo wnętrze, ale dla mnie nie było nic lepszego od tej ugrillowanej kruchej części. Prawda jest jednak taka, że większość kiszki się tak nie smażyła, tylko po którejś stronie udało się ją dobrze podwęglić. Nasza wegańska kiszka ziemniaczana rozwiązała oba ta problemy.
Nie dość, że cała jest mega chrupiąca i ma przepyszną skórkę, którą można jeść w całości, to jeszcze nie trzeba do tego używać sztućców. My jedliśmy ją, trzymając w rękach i nic się nie rozpadało. Po prostu kiszka idealna. Myślę, że to będzie już za dużo szczęścia, jeśli powiem, że robi się ją bardzo szybko i jest bardzo sycąca😍😅. Jeśli też marzycie o tym, żeby ją zjeść, pod spodem macie przepis ;).
Wegańska kiszka ziemniaczana- przepis:
Papier ryżowy może różnić się grubością, my używaliśmy grubszych arkuszy z firmy Tao Tao.
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 6 kiszek
Składniki:
- 600 g ziemniaków (po obraniu)
- 1 ząbek czosnku
- 70 g cebuli *
- 75 g tofu wędzonego (1/3 kostki)*
- olej (najlepiej do pryskania)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- tacka aluminiowa na grilla
*cebuli i tofu najlepiej podsmażyć więcej, żeby posypać kiszki przy podaniu
Przygotowanie:
- Zaczynamy od obrania, umycia i pokrojenia ziemniaków w talarki. Zalewamy je wodą, solimy i zagotowujemy.
- W tym czasie kroimy tofu na małą kosteczkę. Wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej, solimy i smażymy na chrupiąco.
- Następnie dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podduszamy.
- Włączamy piekarnik na 200 stopni w funkcji termoobieg.
- Gotowe ziemniaki odcedzamy i ubijamy. Dorzucamy do nich zawartość patelni, doprawiamy solą oraz pieprzem (w sporej ilości) i mieszamy.
- Przygotowujemy sobie miejsce na papier ryżowy, z którego łatwo go będzie później odkleić. Możemy np uciąć kawałek papieru do pieczenia.
- Każdy arkusz papieru ryżowego moczymy według instrukcji na opakowaniu. Następnie go rozkładamy, na środku umieszczamy farsz o podłużnym kształcie i składamy go podobnie do krokieta.
- W miseczce mieszamy wodę z sosem sojowym i pędzelkiem dokładnie rozprowadzamy po każdej kiszce. Na koniec spryskujemy olejem.
- Wstawiamy kiszki na ok. 10 minut do piekarnika na papierze do pieczenia, aby wstępnie upiec papier ryżowy, by później się nie przykleił do tacki nad grillem.
- Podpieczone kiszki przekładamy na tackę aluminiową i grillujemy dowolną ilość czasu, by nabrały trochę aromatu dymu.
- Gotowe kiszki ziemniaczane podajemy posypane podsmażoną cebulką i tofu wędzonym.
Smacznego!
Jeśli tak jak my, lubicie ziemniaki, spróbujcie również naszej ziemniaczanki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, sprawdźcie nasz ebook ’WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy także na naszego instagrama, gdzie pokazujemy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas również na facebooku :).
Uratowała mi Pani życie!! Od 6 lat nie jadłam kiszki ziemniaczanej i mało mi język nie uciekł, każdy wie gdzie! Wspaniały przepis 😍
Dziękujemy bardzo😁, super, że przepis posmakował❤️. My też się bardzo ucieszyliśmy, jak wróciliśmy do tego smaku. Jednak kiszka to kiszka, na grilla musi być! Tylko teraz w wersji wegańskiej😎
Dziś właśnie zrobiłam – przepychota. Dziękuję za taki świetny przepis.