Pieczone tofu
Tofu pieczone w przyprawach, to jedna z naszych ulubionych opcji na szybko. Nie trzeba się za dużo wysilać, wystarczy wymieszać je z przyprawami i dać do piekarnika. Przyzwyczailiśmy się używać gotowych mieszanek przypraw, więc tu też idzie sprawniej.
Ostatnio naszą ulubioną mieszanką jest przyprawa do żeberek. Zawiera ona między innymi cynamon, który mimo nieoczywistego połączenia, świetnie tam pasuje. Zauważyliśmy, że tak przyprawione tofu wędzone, smakuje nam nawet, gdy jest jeszcze zimne :D.
Obiad bez mięsa
Wegański obiad z tofu to u nas standart, choć lubimy próbować ciągle nowych smaków, zawsze wracamy do sprawdzonego tofu. Z tą tylko różnicą, że zmieniają się dodatki. Tutaj przedstawiliśmy Wam opcję z talarkami i świeżymi buraczkami. Nam to połączenie bardzo smakowało :).
Wegański obiad z tofu- przepis:
Czas przygotowania: trochę ponad 1 h
Ilość porcji: 2
Składniki
Tofu
- 1 kostka tofu wędzonego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy do żeberek
Ziemniaczki
- 800 g ziemniaków (po obraniu)
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaka
- 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
Buraczki
- 2 duże buraki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól/ pieprz
- 1 mała cebulka czerwona
- koperek (do posypania)
Wegański obiad z tofu- przepis:
- Na początku obieramy i myjemy buraki. Kroimy je na ćwiartki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, ok. 1 h na wolnym ogniu, pod przykrywką.
- Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni w funkcji termoobieg.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ok. 5 cm talarki. Mieszamy je z olejem oraz przyprawą do ziemniaka, majerankiem i słodką papryką. Układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Teraz zajmujemy się tofu. Kroimy je na grubsze plasterki, a potem mieszamy z olejem i przyprawami. Następnie wykładamy je na drugą blaszkę do pieczenia (wraz z papierem).
- Dwie blaszki wkładamy na raz do piekarnika. Tofu pieczemy 15 min, a ziemniaki 20 min.
- W tym czasie kroimy czerwoną cebulkę na drobno i wyciskamy sok z cytryny.
- Ugotowane buraki odcedzamy, potem schładzamy i tarkujemy. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem, a potem mieszamy z cebulą oraz sokiem z cytryny.
- Upieczone talarki oraz tofu wykładamy na talerz razem z buraczkami i posypujemy koperkiem.
Smacznego!
Jeśli nasz przepis na wegański obiad z tofu Wam się spodobał, zobaczcie także przepyszne tofu w podwójnie chrupiącej panierce :D.
A jeżeli szukacie pomysłów na szybkie roślinne jedzonko, polecamy ebook 'WegeBunia 15 min’.
Zapraszamy także do odwiedzenia nas na Facebooku i Instagramie, gdzie publikujemy filmy z naszymi przepisami ;).