Włochy to mój ulubiony kraj zagraniczny w jakim byłem, a spaghetti bolognese to mój ulubiony sos makaronowy. Przede wszystkim uwielbiam we Włoszech ich klimat zawsze jak byłem tam na wakacjach była piękna słoneczna pogoda. Zupełnie inaczej jest nad polskim morzem, tam to prawdziwa loteria, chociaż wciąż jest pięknie. Poza pogodom bardzo cenię włoskie podejście do życia. Włosi zdecydowanie mniej przejmują się tym co w tej chwili pomyślą o nich inni i nie są chętni przestrzegać zasad. To właśnie we Włoszech po raz pierwszy zrozumiałem do czego służy sygnalizacja świetlna. Według Włochów zielone światło oznacza droga wolna, żółte to jakieś światło pomiędzy, a czerwone to tylko sugestia.
Włoskie życie
Podczas jazdy autem jechaliśmy wraz z rodziną przez miasto w korku na kilkaset metrów. Słońce grzało my w aucie się roztapialiśmy. Jedyne o czym myśleliśmy to aby dostać się w końcu na plaże. Kiedy w końcu zbliżaliśmy się do końca korku okazało się że był spowodowany pogawędką dwóch dobrych znajomych, którzy chyba dawno się nie widzieli. Całe miasto stało w zakorkowanej ulicy aby dwójka kumpli mogła porozmawiać, a co najlepsze żaden kierowca nie trąbił. Czy życie z takim podejściem nie było by piękniejsze i łatwiejsze?
Wegańskie spaghetti bolognese -przepis
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 2
Dzisiaj mamy nadzieje zabrać Was w taką podróż do Włoch, abyście nie martwili się małymi sprawami tylko rozkoszowali się smakiem pysznego makaronu. Wegańskie spaghetti bolognese przygotujecie w krótkim czasie i za pomocą 2 garnków i małej patelni
Składniki
SOS
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 100 g obranej marchewki
- 50 g cebuli
- 50 g selera naciowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 125 ml bulionu warzywnego
- sól/ pieprz
TOFU
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 kostka tofu ( 180 g)
Przygotowanie
SOS
- Na początek kroimy marchewkę na plasterki i dajemy do ugotowania aby zmiękła
- Następnie na desce kroimy cebule, seler naciowy, czosnek i pomidory
- Do garnka z podgrzanym olejem wrzucamy cebulę i selera naciowego i chwile smażymy dopóki cebula się nie zarumieni. Następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwile smażymy
- Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojone pomidory, mieszamy i podgrzewamy dopóki pomidory nie zmiękną
- Następnie wlewamy 125 ml bulionu warzywnego, dodajemy ugotowaną marchewkę, słodką paprykę oraz gałkę muszkatołową i wszystko razem gotujemy przez 5 min aby smaki się połączyły.
- Doprawiamy solą i pieprzem a następnie odstawiamy na bok.
TOFU
- Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokruszone tofu ( tak jak w przepisie na tofucznicę ) a następnie dodajemy do niego przyprawy i sos sojowy
- Wszystko razem mieszamy i czekamy aż tofu się trochę podsmaży
RAZEM
- Przygotowany sos nakładamy na makaron spaghetti i posypujemy usmażonym tofu.
Smacznego!
Dla fanów włoskiej kuchni polecamy sprawdzić pyszny przepis na naszą focaccie. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.
Zapraszamy na naszego instagrama, gdzie zamieszczamy nasze wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku :).