Placki gryczane z pomidorami - WegeBunia - wegańskie przepisy
placki gryczane

Placki gryczane z suszonymi pomidorami

Podziel się przepisem z innymi
gryczane placki

Jak wiadomo jesteśmy wielkimi fanami placków ziemniaczanych, ale ostatnio naszła nas ochota na zmianę, dlatego sięgnęliśmy po kaszę gryczaną. Przede wszystkim nasze placki gryczane nie mogłyby się obejść bez dodatkowych składników, szczególnie suszonych pomidorów. Ostatnio bardzo je sobie upodobaliśmy🥰. Dlaczego jednak warto jeść kaszę gryczaną? Jest ona uważana za najzdrowszą kaszę, sprawdźmy dlaczego.

Kasza gryczana

Ze względu na swoje właściwości kasza gryczana zasługuje z pewnością na coś więcej niż dodatek do posiłku. Przede wszystkim kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, w 100g znajduje się aż od 10 do nawet 16 g białka. Zależy to od kraju pochodzenia, im klimat jest cieplejszy, tym więcej białka możemy znaleźć w kaszy. W dodatku białko z kaszy gryczanej jest lepiej przyswajalne, niż z innych zbóż i możemy je porównać do tego zawartego w strączkach.

Kasza gryczana ma działanie przeciwnowotworowe, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Co ciekawe kasza gryczana nie zawiera glutenu, dlatego jest bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu. Co prawda w naszym przepisie jest mąka pszenna, jednak można spróbować zrobić placki z mąki niezawierającej glutenu np. właśnie z mąki gryczanej bezglutenowej.

placki gryczane

Placki gryczane – przepis

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 2

Przepis na placki gryczane jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednej misce i wrzucić masę na patelnię, ale opiszmy to dokładniej.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 mleka sojowego
  • 1 łyżka oleju + do smażenia
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od wymieszania w misce mąki, mleka i oleju na ciasto o podobnej konsystencji do ciasta na pancakes.
  • Następnie do miski wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną, przyprawy i pozostałe składniki.
  • Tak przygotowane ciasto wykładamy na patelnię, formując płaskie kółka i smażymy z obu stron aby się zarumieniły
  • Na koniec wykładamy je na papier, aby odciekły z tłuszczu.

Smacznego !

Jeżeli lubicie kaszę gryczaną i macie ochotę na więcej przepisów z jej użyciem, to spróbujcie naszych kotlecików z kaszy gryczanej. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na naszego instagrama, gdzie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).

placki gryczane
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
3 lat temu

Hmm ja robię z samej kaszy gryczanej, ale pomysł z dodaniem suszonych pomidorków mega 😍 Uwielbiam ich smak. Mam 1kg, a nie za bardzo wiem do czego je zużywać. Dzięki za pomysł 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x