Syryjska pita- WegeBunia- wegańskie przepisy- kategoria podstawy
syryjska pita z ziołami

Syryjska pita z ziołami

Podziel się przepisem z innymi
pita z oliwą

Pita- arabski chleb

Pita, jak i wiele innych mącznych rzeczy z całego świata (np. focaccia), jest wegańska. Bardzo się z tego cieszę, bo różne rodzaje pieczywa, oczywiście polane oliwą, to to, po co najchętniej lubię sięgać. Przepis jest bardzo bardzo prosty, a w szybki sposób może urozmaicić naszą kuchnię. Dodanie odrobiny smaków Azji to powiew świeżości przy tradycyjnej polskiej diecie. Jeśli chodzi o dietę wegańską to jest zupełnie inaczej. My kochamy inne, zagraniczne smaki, uwielbiamy próbować wszystkiego!

Z czym jeść pitę?

Muszę Wam powiedzieć, że ze wszystkim i z niczym. Tak, to z pewnością jest dobra odpowiedź🤣. Ona mi smakuje zawsze. Nieważne czy podaję ją z hummusem, warzywnymi kotlecikami w sosie albo jem od razu z patelni. Jedyne co jest zasadą, to to, że znika po chwili. Oczywiście bardzo zachęcam do wypróbowania tego azjatyckiego arcydzieła.

pita

Syryjska pita- przepis:

Czas przygotowania: ok. 1,5 h

Ilość: 8

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • 200 + 50 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • garść natki pietruszki i koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  • Na początku wkładamy do miski drożdże i wlewamy 50 ml wody, potem wszystko mieszamy wraz z cukrem i odstawiamy na 20 min.
  • Po 20 minutach dodajemy mąkę, sól i resztę ciepłej wody, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy oliwę i ugniatamy jeszcze chwilę.
  • Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 60 min (kiedy ciasto rośnie, możemy zająć się zawartością pity).
  • Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy z nich kuleczki, a potem 20 cm cienkie placki.
  • Na koniec pitę wykładamy na patelnię bez oleju i przypiekamy z dwóch stron (około 1-2 min na stronę).
  • W miseczce mieszamy drobno pokrojoną pietruszkę, koper i czosnek, dodać oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  • Gotowe pity nacieramy oliwą z ziołami.

Smacznego!

Jeśli nie wiecie w jakiej formie chcecie zjeść pitę, spróbujcie naszej pity gyros. Oczywiście jest pyyyyszna. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy Cię również na Instagram WegeBunia, gdzie wstawiamy nasze wegańskie przepisy w formie filmów. Polubcie nas też na facebooku ;).

syryjska pita z ziołami
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x