Wegańska pita gyros - WegaBunia - wegańskie przepisy
wegański gyros

Wegańska pita gyros

Podziel się przepisem z innymi
wegańska pita gyros

Musimy Wam się przyznać, że jesteśmy wielkimi fanami mącznych przepisów, dlatego często goszczą u nas takie dania. Dzisiaj wpadliśmy na pomysł, że czas najwyższy na naszą pitę gyros, ponieważ w kuchni czekała na nas pyszna kostka tofu. Wegańska pita gyros, to pyszny przepis, który sprawdzi się idealnie na imprezy z przyjaciółmi, jak i na obiad.

Pitę możecie podać na kilka sposobów. Po pierwsze usmażony placek możecie odciąć na końcu, otworzyć kieszonkę i pyszną zawartość wpakować do środka😉. Z pewnością jest to najprostszy sposób. My jednak najbardziej lubimy jeść ją zawiniętą wraz z farszem w literę ‘U’. Pit na naszym blogu będzie wiele, jednak na początek idzie nasza wegańska pita gyros, ponieważ jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę pyszna.

Wegańska pita gyros – przepis

Czas przygotowania: 1,5 h

Sałatkę do pity skomponowaliśmy ze świeżych i zdrowych warzyw, które idealnie komponują się z soczystym i przypieczonym tofu. Całość wyszła oczywiście pełna smaku. Myślimy, że u Was ten przepis również zagości na dłużej.

Składniki:

Na 8 placków:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • 200 + 50 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Zawartość NA 3 PITY:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 150 g pomidorów
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 100 g ogórka
  • 70 g papryki
  • 30 g czerwonej cebuli
  • pół awokado
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól/ pieprz
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Pita:

  • Na początku wkładamy do miski drożdże i wlewamy 50 ml wody, potem wszystko mieszamy wraz z cukrem i odstawiamy na 20 min.
  • Po 20 minutach dodajemy mąkę, sól i resztę ciepłej wody, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy oliwę i ugniatamy jeszcze chwilę.
  • Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 60 min (kiedy ciasto rośnie, możemy zająć się zawartością pity).
  • Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy z nich kuleczki, a potem 20 cm cienkie placki.
  • Na koniec pitę wykładamy na patelnię bez oleju i przypiekamy z dwóch stron (około 1-2 min na stronę).

Zawartość pity:

  • Na początku w jednej misce mieszamy ze sobą pokrojone w kostkę tofu, przyprawę do gyrosa, bazylię, sól, pieprz i 3 łyżki oliwy z oliwek.
  • Następnie tofu dajemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 15 min (200 stopni C, termoobieg).
  • Podczas gdy tofu się piecze, wkładamy do miski pokrojone warzywa, awokado i sos czosnkowy (możecie go przyrządzić, blendując czosnek ze śmietaną z tego przepisu)
  • Na zakończenie, kiedy wszystkie składniki są gotowe, nakładamy zawartość na pitę, zawijamy ją i cieszymy się pysznym smakiem.

Smacznego!

Jeżeli przepis Wam posmakował, podzielcie się z nami Waszą opinią w komentarzu. Spróbujcie także naszego przepisu na foccacię, jest pyyyyszny. Jeżeli lubicie szybkie wegańskie przepisy, zapraszamy do zapoznania się z naszym ebookiem WegeBunia w 15 min.

Zapraszamy również na Instagram WegeBunia , gdzie możecie zobaczyć nasze wegańskie przepisy w formie filmu. Polubcie nas też na facebooku ;).

wegański gyros
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x